Kam je šla vsa zmernost?

Kam je šla vsa zmernost? -

December je mesec zabav in velikih pojedin. To je čas, ko hitro najdemo izgovor za našo pasivnost, ko zanemarimo telesno aktivnost in zmernost pri uživanju nezdrave hrane ter škodljivih substanc. Ali je december potemtakem sploh lahko čas, ko onemogočimo totalno zastrupitev svojega telesa?

Se je potemtakem potrebno vdati v usodo in vse upe položiti na januar, ko se bodo kaj kmalu naši cilji usmerili v izgradnjo popolne postave za poletje? Zakaj ne moremo uživati v vsakem trenutku v sami zmernosti? Prilagam vam nekaj preprostih napotkov, kako je to mogoče.

Bodite zmerni pri hrani. Poskusite vse, vendar v majhnih količinah. Ne pozabite na vnos vode in vlaknin, ki se nahajajo npr. v zelenjavi. To bo preprečilo zastoj vaše prebave. Dodatno bi vam priporočal tudi en dan v tednu za razstrupljanje telesa. Enostavno cel dan pijte doma narejene zelenjavno-sadne sokove, pri čemer se v večernih urah izogibajte sadnim sokovom. Telo vam bo hvaležno.

Vsak možni trenutek izkoristite za odhod v naravo. Že sprehod bo pozitivno vplival na vašo prebavo in razpoloženje. Če je le možno, vsaj dvakrat v tednu dvignite intenzivnost preko lahkotnega teka ali hoje v klanec. Gibanje si lahko popestrite tako, da si izberete gozdne poti s čim več koreninami. Lahko jih pretečete s kratkimi hitrimi koraki ali preskakujete vsako posebej ter se vmes še ustavite v enonožnem ravnotežnem položaju. Na tak način boste dodatno razvijali še propriocepcijo.

V naslednjem tednu prav tako naredite vsaj dva treninga moči. Začnite s krajšim ogrevanjem (npr. lahkoten tek na mestu), ki naj traja 5-7min. Nato naredite 4 serije po 15 ponovitev vsake vaje: počepi, sklece, trebušnjaki. Vaje izvajajte eno za drugo brez odmora. Pozitivni vplivi vadbe moči se bodo pokazali preko dviga metabolizma na višjo raven, izboljšanja živčno-mišičnih značilnosti, povečanja mišične mase, izboljšane telesne drže, povečanja mineralizacije kosti, izboljšanja hormonskega odziva in izboljšanja srčne funkcije.

Vse skupaj vam ne bo vzelo veliko časa, vaše počutje pa bo odlično. Osvobodili se boste občutkov slabe vesti, sprostile se bodo zaloge hormona sreče in če boste k aktivnosti pozvali tudi bližnje, bo to pravzaprav nepozaben družabni dogodek. Oblecite torej topla oblačila, zagotovite si primerno obutev in akcija.

Pa brez izgovora!

Avtor: Matjaž Sterle

Leave a Comment

Your email address will not be published.