Januar – čas uresničitve zastavljenih zaobljub

Januar - čas uresničitve zastavljenih zaobljub -

Obdobje veseljačenja, druženj, zanemarjanja pomena vsakodnevnih skrbi je minilo. Prihod meseca januarja v nas nedvomno prebuja različne občutke. Če zremo v novo leto z optimizmom, so ti vselej pozitivni, v nasprotnem primeru pa se je januar zrušil na našo glavo kot gromozanska utež, ki nas mendra z vso svojo težo. Zakaj?

Veseli december je bil čas, v katerega smo vložili ogromno svoje energije. To je bil čas pojedin, druženj in potrošnje, potem pa 3, 2, 1 in slavnostni ognjemet, naslednji dan pa zaboli glava od samega zavedanja realnosti, v kateri se znajdemo. In tu je kar naenkrat januar, čas, ko je treba zopet zbistriti um in vse te zastavljene zaobljube spraviti v prakso. Se ob tem sploh vprašamo, kaj pravzaprav pomeni zaobljuba?

Obljuba je izjava, da bo kdo kaj storil ali uresničil. V tem kontekstu zaobljuba predstavlja, po nekem postopku dano obljubo, da bomo ravnali po določenih načelih. Na mestu je potemtakem tudi vprašanje, kdo ali kaj določa ta načela, po katerih bi se morali ravnati?

Živimo v postmoderni družbi, za katero je značilna reprezentacija podob, katerih funkcija je normativna predstavitev popolnosti. Ker človek prikazanim podobam pripisuje številne pomene, se iz njih razvijejo različne interpretacije, ki so odvisne od človekovega odziva in njegovega dojemanja realnosti. Z drugimi besedami: posameznik je tisti, ki daje podobam pomene, ti pa nato vstopajo v njegov svet čustev in vrednot. Pomeni pa so vselej družbeno, kulturno pogojeni, največkrat medijsko posredovani.

Premislite torej: kaj zares pričakujete od leta 2018 in kaj si v njem zares želite storiti vi? Torej vi kot svojevrstna osebnost, ne vi kot odgovor na družbena pričakovanja in zunanje pritiske. Vzemite si čas za počitek. Izberite eno stvar, eno zaobljubo, oziroma samo en cilj, ki leži v notranjosti vašega uma (in vas »bremeni«) in ga napišite na list. Premislite, ali je ta cilj kakorkoli škodljiv za vas in ali z njim resno prizadenete kogarkoli v vaši okolici. Če je odgovor ne, ni razloga, da ga ne bi uresničili. List si obesite na vidno mesto. Premislite, kakšna bi bila najbolj optimalna pot do vašega cilja. Nato sledite svojim sanjam.

 

Pa srečno, veselo, zdravo leto 2018 vam želim!

Avtorica: Maja Dežman Sterle

Leave a Comment

Your email address will not be published.