Z nami do zvezd!

Z nami do zvezd!

Sreča in zdravje sta bolj povezana, kot se včasih zdi …

Sreča je najvišji ideal človekove eksistence. Večino stvari v življenju delamo zato, da bi dosegli srečo. Če pa naj bi bili srečni, je potrebno najprej poskrbeti za zdravje.

Zdravje, zdravje, zdravje – danes se govori o njem na vsakem koraku! »Zdravje je na prvem mestu,« je pred blokom slišati sosede, »Ostanite zdravi,« pa je pozdrav, ki ga je prebrati ali slišati ob marsikaterem zaključku pogovora.

Naposled je končno postalo jasno, da zdravja ne gre jemati kot nekaj samoumevnega. Prav tako vse bolj očitno postaja to, da zdravje ni le segment našega življenja, ampak je temelj, ki mora postati del nas.

Z besedo zdravje označujemo dobro fizično in psihično počutje, odsotnost bolezni, celovito ravnovesje posameznika, gibanje, osebno srečo, je pa to tudi dejavnik, ki pripomore k dobrim družbenim odnosom.

Samo zdravi ljudje smo namreč lahko produktivni, z veseljem opravljamo svoje delo, se dobro počutimo v lastnem telesu in sklepamo kvalitetne družbene odnose. Zato v našem zavodu že od samega začetka poudarjamo, da zdravje zares ni zgolj odsotnost bolezni, ampak je stabilno psiho-socialno in fizično stanje, je zmožnost, da živimo kakovostno življenje in se ukvarjamo z različnimi dejavnostmi! S tako zavestjo o pomenu zdravja je tesno povezan tudi interdisciplinarni pristop, ki ga mi pri svojem delu upoštevamo že od samega začetka! S pomočjo gibanja razvijamo različne sposobnosti, zmogljivosti.

Če je bila še nedavno v ospredju »popolna postava«, se ta trend končno počasi umika pojmu vsestranske vitalnosti. Vitalnost je veliko več kot dobro počutje, pomeni namreč zmožnost in sposobnost življenja, celo obstoja kot takega.

Kar nekaj konkretnih okoliščin se nas je moralo dotakniti, da smo dojeli, da je ta sposobnost veliko dragocenejša kot samo dober zunanji videz. Veliko bolj kot to, kako izgledamo, je pomembno, kako se počutimo, kaj vse zmoremo, kakšne cilje si zastavljamo in kakšne izzive sprejemamo … Torej so pomembne naše psiho-fizične in umske sposobnosti, obvladovanje situacij, v katerih so potrebne ustrezne reakcije in velika prilagodljivost … Pomembno je to, ali smo ustvarjalci svojega življenja ali pretežno vdani v usodo … Prav tako ni zanemarljivo to, kakšni so naši družbeni odnosi, koliko razvejana je naša družbena mreža, kako razumemo lastne življenjske vloge in ali se tudi dejansko počutimo suvereno.

Naše poslanstvo je spodbujati ljudi, da vzamejo usodo v svoje roke!

V InStar GYM telovadnici v tem kontekstu rušimo mite o nezmožnosti. Nismo osnovali samo prostora, osnovali smo pozitivno naravnano motivacijsko atmosfero, izvrsten, varen in zračen kraj, v katerem se lahko posvetite sebi in svojim ciljem. Na poti k uresničenju le-teh vas bo vodil izkušen in izobražen kader. Izvajamo različne aktivnosti, tako da lahko vsakdo najde kaj zase. Medtem ko v okviru individualnih treningov v ospredje postavljamo specifične želje posameznikov in se posvečamo rehabilitaciji po poškodbah, v našem masažnem kotičku omogočamo polno sprostitev. V popoldanskih urah na skupinskih vadbah (za posameznike in podjetja) v prijetnih manjših skupinah razvijamo različne telesne sposobnosti, ki bistveno vplivajo na kvaliteto našega vsakdanjika.

Trenutno lahko preizkusite pilates, ki ga izvajamo ob ponedeljkih in sredah ob 19.30 (v živo; če se zaostrijo ukrepi zaradi omejevanja Covid-19, pa vadba poteka preko Zoom-a). S pomočjo pilatesa razvijamo splošno vitalnost. Razvijamo mišice trupa, gibljivost, mobilnost, raztezamo svoje telo in na tak način dosegamo pokončno držo ter preprečujemo bolečine v hrbtenici. Z vzporednim nadzorom nad dihalnimi tehnikami v telo vnašamo več kisika in povečujemo svojo produktivnost na različnih življenjskih področjih. Z vsem tem postopoma prevzemamo kontrolo nad lastnim telesom, kar pa pomeni, da prevzemamo kontrolo tudi nad svojimi čustvenimi odzivi, razvijamo notranji mir in uravnoteženost. V majhni in prijetni skupini vladajo lepi, spoštljivi in spodbudni družbeni odnosi.

Svoje najmlajše lahko vključite v vadbo za superjunake, ki jo izvajamo vsako sredo ob 17. uri pod okriljem projekta Možganski fitnes (projekt sofinancira MOL). Z igro in zabavnimi gibalnimi vsebinami razvijamo motorične sposobnosti otrok, s pozitivnim pristopom, spodbudami in z zasluženimi pohvalami pa krepimo njihove psiho-socialne veščine. Za otroke pa izvajamo tudi interaktivne športne animacije.

Vsak je svoje sreče kovač! Mi poudarjamo majhne korake, ki vodijo do velikih in dolgoročnih uspehov!

Človeško telo je ustvarjeno za gibanje, gibanje pa je ključno za razvoj naših možganov. Gibanje je edini medij, ki ima takojšnje in najdlje trajajoče pozitivne vplive na nas in naše možgane. S pomočjo gibanja človek trenira osebno vztrajnost, vzdržljivost, osvoji pomembne prvine čustvene inteligence in pridobi marsikatero socialno veščino. Med gibanjem se tudi sproščajo hormoni, ki sprožajo dobro počutje!

Ljudje smo tako »narejeni«, da potrebujemo vedno nove izzive in tu pa tam kakšno spremembo.

Zakaj?

Zato, ker nas vsak nov izziv vrže iz cone udobja in prekine našo rutino, in zato, ker gradi našo osebnost, ker nas nadgrajuje. Temelj vsake naše aktivnosti je zato preplet gibanja, druženja, pozitivne naravnanosti in igrivosti.

No, pomlad je vsekakor izvrsten čas za nove začetke! 🙂 Pa brez izgovora!

Avtorica: Maja Dežman Sterle, izvršna direktorica Zavoda ZVEZDE SO BLIZU, magistrica sociologije kulture in pilates inštruktorica