Anjina akademija – Skrivnost do uspešne diete!

Anjina akademija – Skrivnost do uspešne diete!

Z začetkom novega leta so se začele tudi nove diete! Vsi neuspešni poskusi so se prenesli na mesec februar … in že je tu marec in z njim začetek pomladi!

Vse »nove« začetke pogosto spremlja »poplava« informacij o tem, katera dieta je tista prava.

Ne glede na to, za katero pot se odločite, bodite pozorni na ključne faktorje, ki bodo na koncu odločilni, ali boste z dieto uspešni ali ne.

Natančnost, fleksibilnost in konsistentnost.

Natančnost je v največji meri odvisna od vašega cilja. Če ni potrebe, da bi prešli na nezdravo nizke odstotke maščobe (npr. za potrebe tekmovalnega bodybuildinga), potem boste morali za voljo prevelike natančnosti pri podrobnostih – makrohranilih, izračunih kalorij ipd., žrtvovati fleksibilnost.

To pa enostavno ni način prehranjevanja, ki bi se ga ljudje lahko dolgo držali, preden bi se nam zmešalo. Naš cilj je s čim manj stresa in truda priti do čim boljših rezultatov. Skakanje iz enega v drug ekstrem hitro privede do slabega odnosa s hrano in motenj hranjenja. Prav zato je ravnotežje teh treh elementov ključno.

Različni cilji zahtevajo različno raven natančnosti. A vsi zahtevajo konsistentnost. Zato moramo zdrav način prehranjevanja z občasnimi priboljški integrirati v naš življenjski slog. Tak, ki bo dovolj fleksibilen, da nam bo omogočal občasno večerjo in kozarec vina s prijatelji ali kino z boljšo polovico. Ker prav zaradi tega se ne bomo počutili, da se vsemu odrekamo ter bomo lahko ostali konsistentni.

Ne le, da boste na tak način fit in zdravo telo izoblikovali, temveč ga skupaj z dobrim počutjem tudi obdržali!

Za tem, ko je padla odločitev in se diete že uspešno držimo, je na mestu vprašanja: kako najbolje spremljati napredek?

Ena od večjih napak, ki smo jo enkrat v življenju naredili sigurno vsi po vrsti je, da se preveč osredotočimo na številko na tehtnici.

Zakaj nam število kilogramov večinoma pove premalo o našem napredku?

Ker varira od nešteto faktorjev – od tega koliko in kaj smo jedli, koliko smo migali, kako stresen teden je za nami pa tudi od tega, kako dobro smo hidrirani.

Pri začetnikih prihaja celo do REKOMPOZICIJE – torej izgube maščobe in pridobivanja mišične mase. In ker so mišice težje tkivo, lahko naša kilaža kljub napredku ostaja enaka, ali pa celo naraste!

Kaj torej spremljati? Najbolje da več markerjev:

 • slike,
 • obsege pasu, bokov, stegen in bicepsa,
 • biofeedback (počutje, nivo energije, kvaliteta spanca, itd.),
 • in kvaliteto treningov.

Nikakor ne pozabite, da so dobri rezultati povezani tudi z drugimi dejavniki! Vprašajte se torej:

 • Ali spite vsaj 7 ur na noč?
 • Je vaš spanec kvaliteten?
 • Se izogibate kofeinu, alkoholu in treningu tik pred spanjem?
 • Poskrbiteza to, da se sprostite tudi mentalno?
 • Kako se spopadate s stresom v službi in doma?
 • Se obremenjujete s stvarmi, ki so izven vaše kontrole?
 • Bi opisali vaše okolje kot pozitivno?

Morda se vam nekateri od naštetih dejavnikov ne zdijo povezani z vašim napredkom, vendar ne pozabite da pot do uspeha ni tako enoznačna, z odprtim umom in doslednim opazovanjem sebe in z vnosom majhnih sprememb v svoj vsakdan, si lahko zgradite avtocesto do uspeha!

Avtorica: Anja Šivic, kineziologinja in prehranska svetovalka