Razčistimo z miti! Simply pilates ali zakaj pilates 3. del …

Razčistimo z miti! Simply pilates ali zakaj pilates 3. del ...

Ko govorimo o pilatesu, pogosto zahajamo v različne mite! V pogovoru z ljudmi namreč večkrat prepoznam, da se pojem pilatesa veže na počasno, dolgočasno vadbo, ki seveda pripada izključno ženskam, zato sem se odločila, da je čas za razjasnitev!

Pilates je/ni enolična vadba?

Ime te vadbene metode izhaja iz priimka izumitelja, ki je Joseph Pilates, kateri je v začetku 20. stoletja, s pomočjo opazovanja gibanja živali, naravnih oblik gibanja človeka – v povezavi s človeško anatomijo, skupaj s principi delovanja mišic in v dejanskem prepletu s športom, razvil to znamenito vadbeno metodo. Le-ta je že izvorno temeljila na kombinaciji zahodnih in vzhodnih principov vadb. Poimenoval
jo je kontrologija.

Že samo ime nam nudi neko sliko, da gre za metodo, s pomočjo katere razvijamo popolno kontrolo telesa, uma in duha. No, medtem ko je klasični – izvorni pilates vseobsegajoča rutina točno določenega zaporedja vaj, ki smiselno vodijo ena v drugo, se nadgrajujejo in puščajo celostni rezultat, pa se je z razvojem modernega pilatesa razvila tudi vadbena pestrost.

Da, seveda je na začetku potrebno spoznati osnovne principe in stabilizacijske vaje, potem pa je vse je odvisno od cilja vadečega.

Za ljudi, ki dnevno begajo v svetu informacij, je vadbena metoda klasičnega pilatesa zelo priporočljiva, saj ponuja rutino, učinkovito in celovito vadbo, ki izhaja iz in tudi rezultira v našem osrediščenju (mišljeno tako v fizičnem smislu – izhajajoč iz centra, oziroma osnovnih stabilizatorjev telesa, kot tudi v psihološkem, sploh v času, ki ni naklonjen vzpostavljanju stika s samim seboj). S pomočjo kompleksnih vaj, ki zahtevajo 100 % zbranost in podaljšujejo telo v različnih smereh, klasični pilates tako prinaša rezultate v fizični (stabilna telesna drža) in psiho-socialni rasti posameznika (izgradnja v »persono«).

Moderni pilates pa nasprotno center telesa uporablja kot osnovo stabilizacije, potem pa se posveča gibanju v posameznih telesnih segmentih. Je toplo priporočljiv, ko se ciljno osredotočamo na posamezne dele telesa in je izvrstno sredstvo za posamezne športne panoge ali po posameznih poškodbah. Rezultati obeh različic so – po nekaj tednih redne vadbe (že 2 krat tedensko) – več kot očitni. In to zgolj z rabo svoje lastne teže.

No, seveda lahko k izvedbi dodamo tudi različne pripomočke, ki pri nekaterih vajah služijo predvsem ozaveščanju položajev, pri nekaterih spodbujajo še dodatno mišično aktivacijo in pri tretjih olajšajo izvedbo. Trak denimo vpliva na večje delo odmikalk, majhna žoga na delo primikalk, velika pa predstavlja vsesplošno potrebo po razvoju ravnotežja in večjega telesnega nadzora. Še več! Sama v svojo vadbo rada vpeljem t. i. postaje, na katerih uporabljam tudi ravnotežnostne blazine, uteži, medicinke, sklenjene trakove …

Pilates vadbo lahko naravnamo bolj aerobno ali anaerobno. Lahko vključuje posamezne ali različne mišične  skupine, izvaja se v različnih položajih. Ponuja veliko pestrost izvedb, od lažjih do zelo kompleksnih različic.

Pilates še zdaleč ni dolgočasen! Pilates ti ne da samo tega čemur rečemo stabilen »core«. Da ti »core for life«. 

 

Kaj pa moški?

Moški, dobrodošli! Napak se razume, da je pilates nekaj feminilnega! Ravno nasprotno! Prinaša korist in to vsakomur. Dejstvo je, da so ženske v t. i. maskuliniziranih športih bolje sprejete, kot obratno! Tako si bo ženska tekmovalka v borilnih veščinah pogosto (vsaj med mladimi) zaslužila več spoštovanja, kot baletnik. No, čas je da zrušimo ta stereotip! Z baletniki ni nič narobe, ampak pilates je daleč od baleta … Kot sem že omenila, se preko pilatesa vzpostavlja telesni nadzor, tega pa potrebujejo (če se ne motim) tudi moški!

Pilates, ki bi ga lahko označili kot spodbudo, pa ne samo to, celo gonilo napredka, pa na drugi strani da še veliko več! In to je notranji mir. Preko izvajanja vaj, mora biti naša osredotočenost na “tukaj in zdaj”. Na tem trenutku. Nič drugega ni pomembno …

Včasih se skozi vadbo soočiš tudi s čustvi. Tudi s tistimi neprijetnimi. Primoran si najti vez med čustvom in dejanjem. Izbiraš med širokim spektrom dejanj, predihavaš … 

Ravno dihanje pa nosi velik vpliv na izboljšanje počutja, deluje na parasimpatično živčevje, pomirja in hkrati oživlja – daje moč, suverenost.

Na tem mestu je dobro omeniti, da nekatere raziskave poudarjajo še dodatne pluse, ki se ne nanašajo samo na oksigenacijo (torej nasičenost telesa s kisikom, ki je mimogrede življenjskega pomena), ampak tudi na vzvratno zanko … ko izravnamo telo, se to lažje napolni s kisikom in dobi znak, da smo bolje pripravljeni, kar vliva poguma, daje zagon za zasledovanje novih ciljev! Gre za t.i. Power poses, ki so najmanj, kar lahko naredimo v trenutku strahu (teh trenutkov pa danes ne manjka) pred npr. službenim razgovorom ali javnim nastopom.

Pilates tako prinaša korist tudi za vsakodnevno življenje. Ne samo, da z nezavednim stiskom notranje enote zaščitiš telo pred poškodbo, ko denimo hkrati od tal dvigneš dve polno napolnjeni vreči iz trgovine, ob tem znaš ozavestiti tudi svoja čustva, (ko že nekaj časa nosiš bremena) zmoreš ubrati pozitivni pristop in primerno reakcijo. 🙂

 

S tem, ko s pilatesom obujamo speče mišice, spodbujamo nastanek novih nevronskih povezav! Rezultat? Naši možgani delajo bolje, smo bolj produktivni, bolj kreativni! Ali ni ravno kreativnost gonilo gospodarskega in družbenega nadzora? Sploh v svetu, ko se zdi vse že odkrito?

Principi pilatesa so tako v resnici principi, ki nosijo pomen tudi v vsakodnevnem življenju posameznika, pri vsakodnevnih opravilih in v družbenih odnosih:

Koncentracija – možgani nadzorujejo telo.

Dihanje, ki poteka v vse smeri prsnega koša, pri čemer je posebnost pilatesa, da se med tem ohranja tonus trebušne stene.

Kontrola, ki je neposredno povezana s koncentracijo.

Osrediščenje ali »powerhouse«, pri čemer center telesa razumemo kot temelj iz katerega izhaja gibanje.

Natančnost, ki je prav tako del kontrole oziroma nadzora in je sestavni del učinkovitega treninga.

Tekoče gibanje, ki je načeloma vezano na izvajanje giba v eno in drugo smer.

Izolacija, ki se jo uporablja pri krepitvi določenih mišic ali mišičnih skupin izolirano, oziroma ločeno od
ostalih predvsem za namene rehabilitacije.

Rednost … Pri tem principu mislim, da ni potrebno zgubljati besed.

Pilates je proces, tako kot vsaka druga zadeva v življenju. Je prečudovit proces spoznavanja, nenehnega učenja, nadgrajevanja in vztrajnosti.

Pilates torej ni samo vadba, je pravzaprav sprememba življenjskega sloga. Gre za metodo, ki razvije telo v polnosti. Pa ne samo telo! Zaradi izvajanja specifičnih gibov, vpliva na celoten kognitivni sistem. Je kontrologija ali nauk o tem, kako prevzeti nadzor nad svojim telesom. Pa ne samo telesom, nad umom in duševnim zdravjem.

Povzeli smo osnovo! Zadošča? Kajti še bi lahko naštevali …

 

Namreč sedaj ko sedim ob Ljubljanici in pijem kavico ter pišem to besedilo, besedam kar ni konca! Kar vrejo iz mene, skupaj z zadovoljstvom in ponosom, da sem to, kar sem že pred časom postala! Ponosna inštruktorica pilatesa!

Pilates je del mojega vsakdana. Dnevno mi riše nasmeh na obraz. Tako med vadbo, ko jo sama izvajam, kot tudi takrat, ko po vadbi
pogledam nasmehe mojih uporabnikov. Hvaležnosti, ki jo ob tem občutim, pa žal ne znam izliti na papir.

Avtorica: Maja Dežman Sterle, izvršna direktorica Zavoda ZSB, pilates inštruktorica