POMEMBNOST VADBE ZA MOČ

POMEMBNOST VADBE ZA MOČ

 

Vsaka dodana aktivnost bo zagotovo pozitiven prispevek našemu – sicer precej sedečemu – sodobnemu življenjskemu slogu. Za zdravo in funkcionalno telo bo zmagovalna kombinacija aerobnega treninga, uravnotežene zdrave prehrane in treninga moči. Poglejmo, kako vam lahko prav ta pomaga na poti do vaših ciljev!

1. POSPEŠI METABOLIZEM

Moramo se zavedati, da je mišično tkivo aktivno tkivo. To pomeni, da naše telo v mirovanju porablja energijo, da to tkivo lahko vzdržuje. Več kot imamo mišičnega tkiva, več energije potrebuje naše telo. Oseba z več mišičnega tkiva bo tako v mirovanju porabila več kalorij kot oseba z več maščobnega tkiva.

2. MIŠICE SO TISTE, KI DAJO OBLIKO

Predvsem pripadnice nežnejšega spola se pogosto bojijo treninga z utežmi. Mnoge si želijo tako imenovane ‘toned’ postave, z oblinami na ravno pravih mestih. Tisto, česar se ne zavedajo, pa je, da prav mišice dajo telesu obliko. S kardio treningi boste nedvomno shujšali. Za oblikovanje telesa pa bodo poskrbele vaje za moč.

3. VPLIVA NA DRUGE KOMPONENTE ZDRAVJA

Ko se staramo, začneta mišična in kostna masa počasi upadati. Če je ta proces prehiter in prevelik, se lahko kmalu pojavi nevarnost osteoporoze, bolečin v sklepih, zmanjšane ravni anabolnih hormonov, zmanjšana občutljivost na inzulin ter posledično diabetes. Z vadbo za moč dajemo telesu signal, naj ta tkiva vzdržuje in gradi. Če bomo povečali moč, bomo izboljšali telesno držo. Zaradi povečanega izločanja spolnih hormonov se bo izboljšal libido. Tkiva bodo bolj občutljiva na hormon izobilja – inzulin, kar pomeni, da bo telo učinkoviteje skladiščilo hranila kot mišično gorivo in ne kot maščobo.

In nenazadnje

4. OMOGOČA NAM RAZNOLIKE TRENINGE

Naš organizem je izjemno prebrisan. Če so naši treningi iz tedna v teden preveč podobni, se bo naše telo prilagodilo tako, da bo za enako obremenitev porabilo manj energije. Pri vadbi moči imamo veliko možnosti za stopnjevanje obremenitve. Lahko se igramo z različnimi tehnikami variacije upora, teže in tempa ponovitev. Tako bo naše telo konstatno izven cone udobja ter se bo prisiljeno prilagajati in spreminjati!

Avtorica: Anja Šivic, kineziologinja.