Preprečite negativen vpliv epidemije na vaše zdravje

PREPREČITE NEGATIVEN VPLIV EPIDEMIJE NA VAŠE ZDRAVJE

Redna telesna aktivnosti je ena izmed najboljših naložb v lastno zdravje: dvigne nivo glukoze v krvi, zmanjša tveganja za nastanek srčno-žilnih obolenj, pomaga pri vzdrževanju zdrave telesne teže, pripomore k splošnemu boljšemu počutju in večji produktivnosti!

Ne moremo zanikati, da je epidemija covida-19 vsaj do neke mere preoblikovala naša življenja in navade. Ljudi po svetu so doletele drastične spremembe: omejitev gibanja, zmanjšana zdravstvena oskrba, težji dostop do hrane, manj možnosti za vadbo in psihosocialne težave zaradi izolacije. Raziskave so pokazale, da imajo ukrepi za zajezitev covida-19 največji vpliv na izbiro hrane, preživljanje prostega časa, kvaliteto spanca in seveda fizično aktivnost. Slednja je v povprečju upadla za 7 do kar 49 odstotkov, glede na nivo pred sprejetjem ukrepov. Velikost upada je odvisna od nivoja zaostrenih ukrepov, ki so veljali v posamezni državi. Glede na upad gibanja, porast uživanja hitre prehrane in časa, preživetega pred ekrani, ni presenetljivo, da so raziskovalci začeli opažati tudi porast telesne teže pri ljudeh. Čeprav je telesna aktivnost v tem obdobju za mnoge lahko izziv, obstaja nekaj preprostih navad, ki jih lahko vključimo v naš vsakdan in naredimo nekaj dobrega za naše zdravje in počutje.

TUDI HOJA JE AKTIVNOST!

Obstaja kar nekaj načinov, kako lahko povečate število korakov, ki jih dnevno opravite. Ko kaj potrebujete iz trgovine, parkirajte na drugi strani parkirišča. Če se vozite z javnim prevozom, izstopite eno postajališče prej in izkoristite tople spomladanske sončne žarke. Ena učinkovitejših metod za vpeljevanje novih navad je tudi ta, da novo navado povežete z nečim, kar vsakodnevno že počnete. Odličen primer je vključitev 10-minutnega sprehoda po vsakem od treh glavnih obrokov. Hoja po jedi bo spodbudila vašo prebavo, vi pa boste na tedenski ravni porabili približno dodatnih 1000 kalorij. Če med sprehodom dodate še nekaj setov izpadnih korakov, pa se količina porabljenih kalorij še poveča!

DODAJTE AKTIVNE ODMORE MED DELOM!

Lahko bi rekli, da je sedenje bolezen sodobnega časa. Zmanjšuje cirkulacijo, povečuje tveganje za razvoj depresije, debelosti in mišičnih neravnovesij. Aktiven odmor med delom poveča prekrvavitev, zmanjša stres in lahko znatno vpliva tudi na vašo produktivnost.

IGRAJTE SE!

Včasih je težko najti čas, ki ga lahko kvalitetno preživimo z najbližjimi. Igra z otroki ali hišnimi ljubljenčki je lahko precej energijsko potratna – lovite se, igrajte se skrivalnice ali peljite otroke na izlet. Tako boste naredili nekaj za svojo fizično kondicijo in kar še pomembneje: gradili medosebne odnose. Raziskave namreč kažejo, da lahko slabi odnosi na človekovo fizično zdravje vplivajo celo bolj negativno kot kajenje.

Avtorica: Anja Šivic, kineziologinja