Vitalizirajte se…

Vitalizirajte se...

Če je bila še nedavno v ospredju »popolna postava«, se ta trend končno počasi umika pojmu vsestranske vitalnosti. Vitalnost je veliko več, pomeni namreč zmožnost in sposobnost življenja, celo obstoja kot takega.

Kar nekaj konkretnih okoliščin se nas je moralo dotakniti, da smo dojeli, da je ta sposobnost veliko dragocenejša kot samo dober zunanji videz. Veliko bolj kot to, kako izgledamo, je pomembno, kako se počutimo, kaj vse zmoremo, torej kakšne so naše psiho-fizične in umske sposobnosti, kako se znajdemo v situacijah, v katerih je potrebna velika prilagodljivost, kakšne so naše reakcije, ali smo ustvarjalci življenja ali pretežno vdani v usodo … Prav tako je pomembno tudi to, kakšni so naši družbeni odnosi, koliko razvejana je naša družbena mreža, kako razumemo lastne življenjske vloge in ali se tudi dejansko počutimo suvereno.

Da, sposobnost za kakovostno življenje je definitivno veliko več! Je notranja moč, ki ni nujno povezana z zunanjim videzom. Marsikatere teorije gredo v smeri, da so pozitivni in vitalni ljudje mnogo bolj očarljivi in privlačni kot tisti, ki jih opredeljuje »popolna« vizualna podoba.

Kakorkoli, če želite biti vitalni, se je najprej treba ustaviti pri osnovnem vprašanju: ali vemo, česa si dejansko želimo v življenju?

Nato se lotite naslednjih predlogov:
Določite jasne prioritete, cilje. Čisto vsega se v kratkem času ne bo dalo postoriti, zato premislite, kaj je zares potrebno najprej narediti, česa si želite …

Iščite vzgibe, motivacijo! Sledite ji! Tudi na simbolni ravni jo iščite, svoje uspehe pa proslavite!

Določite jasne meje. Visoka stopnja tolerance je nujna za življenje v svetu hitrih sprememb, vendar pa vam vsega vendarle ni treba naložiti na lastna ramena, kajne?

Dejavnosti organizirajte tako, da boste poskrbeli za ravnotežje med delom, zabavo in počitkom. Kajti vse to skupaj tvori celoto – zdravega človeka.

Zagotovite si dovolj časa za vam ljube aktivnosti. Redno preizkušajte kaj novega, saj samo tako lahko spodbujate tudi delovanje svojih možganov in si zagotavljate večjo miselno odprtost.

Uživajte trenutek, naj šteje tukaj in zdaj! Vrnite se k osnovam: k humorju, k pogumu in spontanosti, zazrite se v sonce, oblake, luno, pozdravite soseda …

Okoliščine prilagodite sebi v prid! Tiste, na katere ne morete vplivati, pa enostavno izpustite. Izpustite v svojem življenju vse, česar ne potrebujete, vse, kar na vas vpliva slabo. Kajti tudi izpustiti je treba včasih znati!

Osvobodite se vseh ustaljenih vzorcev, za katere veste, da vam škodijo in vas blokirajo pri napredku. In seveda … vztrajajte!