Recept je v osnovi preprost!

Recept je v osnovi preprost!

Se tudi vi kdaj zalotite pri tem, da nekaj bi … Bilo bi dobro, pa ne veste, kako bi to naredili? Veste, da bi morali končno poskrbeti zase, pa vam okoliščine niso naklonjene? Vam manjka časa ali denarja za večje podvige? Ali pa skrb za vse ostale postavljate pred sebe? Potem se znajo pojavljati tudi občutki nelagodja in praznine …

Ravno sreča je najvišji ideal človekove eksistence. Večina stvari, ki jih počnemo v življenju, ima namen, da bi dosegli srečo. Če pa bi bili radi srečni, je potrebno najprej poskrbeti za zdravje.

Zdravje, zdravje, zdravje – danes se govori o njem na vsakem koraku! »Zdravje je na prvem mestu,« je pred blokom slišati sosede, »Ostanite zdravi,« pa je dopis, s katerim vsakič znova zaključi e-mail razredničarka mojega otroka.

Naposled je končno postalo jasno, da zdravja ne gre jemati kot nekaj samoumevnega. Prav tako vse bolj očitno postaja to, da zdravje ni le segment našega življenja, ampak je temelj, ki mora postati del nas.

Z besedo zdravje označujemo dobro fizično in psihično počutje, odsotnost bolezni, celovito ravnovesje posameznika, gibanje, osebno srečo, je pa to tudi dejavnik, ki pripomore k dobrim družbenim odnosom.

Samo zdravi ljudje smo namreč lahko produktivni, z veseljem opravljamo svoje delo, se dobro počutimo v lastnem telesu in sklepamo kvalitetne družbene odnose. Zato v našem zavodu že od samega začetka poudarjamo, da zdravje zares ni zgolj odsotnost bolezni, ampak je stabilno psiho-socialno in fizično stanje, je zmožnost, da živimo kakovostno življenje in se ukvarjamo z različnimi dejavnostmi! Skupaj z rastjo zavesti prehaja v ospredje tudi interdisciplinarni pristop, preko katerega delujemo že od samega začetka!

V navalu vsega oglaševanja, vseh ponudb in medijskih reprezentacij pogosto izgubljamo »rdečo nit« in večkrat pozabljamo na osnovna vodila, ki so v resnici povsem preprosta in ne vključujejo dragih produktov in izdatnega časa.

Recept pa je v osnovi preprost:

  • Naj bo dež, naj bo sneg … če ni hujših (zdravstvenih) ovir, se vsak dan razgibajte. Po možnosti v naravi. Če se boste v prvi vrsti gibali zaradi boljšega počutja, bo to prineslo tudi fizične rezultate in rast samozavesti.
  • Če ste utrujeni, počivajte. Priskrbite si zadostno količino spanja in tako si zagotovite bister um – »zdravo pamet« (tudi čustva bodo bolj pozitivna, ko boste spočiti).
  • Iščite notranji mir. Poiščite vzroke za svoje težave – na konflikte začnite gledati s pozitivne plati, kot na nekaj produktivnega, rešujte jih sproti.
  • Vsake toliko razbijte rutino in v življenje vnesite kanček igrivosti in kreativnosti.
  • Poslušajte sebe! Spoštujte se! Pa tudi sočloveka in to v slogu različnosti. Ko boste sprejeli sebe, boste lažje sprejeli tudi ostale ljudi okoli sebe. Nikakor pa vam ni treba vsega in vsakogar sprejemati ter tuja čustva »vleči nase«! Svoj trud vlagajte v potencialno kvalitetne in obojestransko spoštljive odnose.
  • Jejte zmerno in uravnoteženo prehrano. Če želite shujšati, zmanjšajte energetski vnos, če pa si tega ne želite, ne razmišljajte preveč – naj bo na krožniku vsega po malem in naj užitek ob obroku ostane! Saj pri posameznem obroku vendarle ne gre samo za hrano, ampak za osebno izkušnjo, pogosto celo za socialni moment ali družabni dogodek.

Razvijte “life style”! Pa ne tistega, v katerem štejete kalorije in se obremenjujete z vsakodnevnimi direktivami, temveč tistega, ki temelji na uravnoteženosti!

Nekaj je jasno: ne glede na razvoj tehnologije – brez človeške iniciative in preventive zdravja ne bo. Zdravje je tisto, ki ga je treba obravnavati, negovati, konstantno ozaveščati.

Vsak je svoje sreče kovač in ravno majhni koraki vodijo do velikih in dolgoročnih uspehov!

Srečno na poti do novih ciljev! Pa seveda zdravo 🙂 …

 

Avtorica: Maja Dežman Sterle, direktorica zavoda ZVEZDE SO BLIZU, magistrica sociologije kulture, vzgojiteljica, trenerka socialnih veščin in pilates inštruktorica