Nastavite se soncu!

Nastavite se soncu! -

Mesec maj zaenkrat ni ravno tisto, kar smo pričakovali. Marsikdo bi se nastavil soncu, pa se je primoran senčiti pod oblaki, pa tudi jakne smo spet potegnili ven iz omar. Jasno vreme je pomembno, saj vnaša veselje v naše življenje, nas motivira za gibanje, sprostitev in druženje na svežem zraku. Vse to bistveno vpliva na naše zdravje. Sonce pa je pomembo tudi, ker sproža nastajanje vitamina D v naši koži.

Pa se sploh zavedamo, zakaj je pomemben vitamin D?

Vitamin D je vitamin, ki je topen v maščobi. Njegova prisotnost vpliva na skoraj vse organe, tkiva in kemične procese. Vitamin D igra pomembno vlogo pri razvoju kosti in delovanju imunskega sistema, prav tako pa vpliva na normalno delovanje mišičnih in živčnih celic, posledično pa tudi na razpoloženje posameznika.

»Stara šola« naših prednikov je znala povedati, da človek lahko vitamin D dobi s pomočjo sonca.

Zakaj?

Vitamin D nastaja v koži pod vplivom sončnih žarkov. Dnevnim potrebam po tem vitaminu v času od marca do oktobra lahko načeloma zadostimo, če takrat soncu za 15 minut izpostavimo roke in obraz med enajsto in četrto uro (koža pri tem ne sme biti zaščitena s sončno kremo; poleti se seveda izogibamo najhujšemu soncu).

In res je. V zimskih mesecih naj bi kar 95 % ljudem primanjkovalo vitamina D.

Vas zanima, zakaj je to problematično?

Pomanjkanje vitamina D vodi v mnoga bolezenska stanja, nastanek shizofrenije, sladkorne bolezni, nekaterih vrst raka, multiplo sklerozo … Pravzaprav je zelo malo ljudi s katero od resnih bolezni, ki bi imeli dovolj visoko raven vitamina D.

Vitamin D je tako ključnega pomena za dobro delovanje naših možganov, pravilen razvoj, rast ter zdravo življenje nasploh.

Ko sonca na nebu ni, lahko poskrbimo za ustrezen vnos vitamina D s pomočjo uživanja rib, ribjega olja, jajc in mlečnih izdelkov.

Torej: izkoristite kakšen sončni žarek, ko se ta prikaže in ko vam čas to dopušča. Namreč, kot že rečeno, dnevni potrebi po vitaminu D v spomladanskih mesecih zadostimo že s 15-minutno izpostavljenostjo soncu.

Sprehodite se po soncu, odpravite se na lahkoten tek ali pa zasedite sončno klopco ter se sprostite. Ko to ni mogoče, sezite po izbranih živilih z visoko vsebnostjo vitamina D.

Vselej pa se »vitaminizirajte« v prijetni družbi.

Pa brez izgovora😊!

Avtorica: Maja Dežman Sterle

https://prehrana.si/sestavine-zivil/vitamini/vitamin-d