Vsi delavci, spočijte se!

Vsi delavci, spočijte se! -

Osemurni delavnik ali več, družinsko in družbeno življenje, skrb za svojo »štalco«, popolno postavo …

Včasih je treba »ustaviti konje«!

Koncept »super človeka«, ki zmore vse in ima vse pod kontrolo, nam je zlezel pod kožo. In to do tolike mere, da nam povzroča občutke ugodja.

V čem je problem?

Problem je v tem, da nismo več navajeni počivati. Tudi ko imamo malce prostega časa, se podajamo v akcijo, če dela ni, si ga pogosto naredimo samo zato, da imamo v sebi »mir«, ki nam ga daje občutek produktivnosti.

Seveda je vse kulturno, sistemsko pogojeno. Zdi se nam normalno, samoumevno iz dneva v dan tekmovati sam s seboj, se nadgrajevati v svoji »efektivnosti« …

Dober občutek pa lahko postopoma zamenja bolezensko stanje, ki sproža tudi druga bolezenska stanja. Kronični stres namreč oslabi imunski sistem, tako da smo bolj podvrženi boleznim.

Posledice lahko v najmilejši obliki občutimo kot bolečine in napetost v mišicah ali kot težave s prebavo in spanjem. Vse skupaj močno vpliva na zdravje in srečo naših možganov. Ko se pojavijo težave, pa je pogosto povratek nazaj, v zdravo stanje mnogo težji, kot bi si mislili.

V končni fazi vsa ta naša »efektivnost« upade, prisiljeni smo počivati, posledice pa ostanejo očitne.

Glede na to, da so prazniki, jih lahko brez slabe vesti izkoristite za sprostitev in dihanje. Če čutite nemir, se lotite meditacije, vizualizacije ali izvedite samomasažo (npr. masirajte si lasišče).

Ko začutite potrebo in imate priložnost, se uležite v posteljo, tudi če le za kratek čas. Lotite se ročnih spretnosti, ki pomirjajo. Vklopite prijetno glasbo, zaplešite ali zapojte. Pojdite na miren sprehod v pomirjajoči družbi, pojejte »pošten« obrok ali si skuhajte okusen čaj.

Poiščite tisto, kar pomirja Vas, kar Vas umirja, potem pa …

Uživajte, kajti zaslužite si to!

Avtorica: Maja Dežman Sterle