Z možgani na off in s čivavo na straži!

Z možgani na off in s čivavo na straži!

Poletje je nedvomno čas, ko lahko malce resetiramo svoje možgane, jih prevetrimo v senci borovcev in se pripravimo na nove življenjske podvige.

Poleg umskega počitka je poletje primerno tudi za telesno in duševno obnovo ali prenovo.

Delovno leto je povezano z nenehnim hitenjem ter izpostavljenostjo stresnim dejavnikom, ki so povezani s službenimi obremenitvami in z drugimi obveznostmi, z različnimi, tudi neurejenimi odnosi in marsikaterimi strahovi. Tako nam jemlje levji delež naše energije. Ravno zato je sprostitev v bolj “zrahljanih” obdobjih ključnega pomena.

Poletje je idealna priložnost, da se spravite v stanje brez napetosti, tesnobe in negativnih čustev. Prav je, da si vzamete čas za oddih, in prav je, da ob tem nimate slabe vesti.

Če se torej zalotite, da na dopustu gledate na uro, medtem ko v vašem priljubljenem lokalu pijete jutranjo kavico, se zavestno odločite, da boste mobitel vsaj za kratek čas zaklenili in ga pustili ob strani. Ozrite se okrog sebe, opazujte lepoto, zaužijte trenutek in ideje se bodo začele stekati kar same od sebe.

Dopustite, da tečejo, tiste pomembne se vam bodo že vtisnile v spomin. Ko se bo nabralo nekaj teh, pa jih zapišite na listek. Morda vam bodo ravno te kasneje služile, ko se boste zopet posvetili zastavljanju nove “jesenske” lestvice ciljev in prioritet.

V tem trenutku pa to ni še pomembno. Pomembni ste predvsem vi in vaši bližnji, ki vam krajšajo dolge poletne dni.

Vzemite si torej čas za počitek, za poljubne aktivnosti, za katere vam sicer pogosto zmanjkuje časa. Preberite dober strip, pojejte osvežilen obrok, poslušajte glasbo, pijte dovolj tekočine in … zadihajte!

Nikakor pa ne pozabite na zmerno telesno aktivnost v prijetni družbi. Le-ta bo še dodatno izboljšala vaše počutje, vas ohranjala v splošni telesni pripravljenosti, poskrbela za hormonsko ravnovesje, hkrati pa bo preprečila zakrčenost ob poležavanju na plaži.

In na spontanost! Denimo: svoje bližnje povabite na večerni sprehod, na ogled sončnega zahoda, skok s pomola ali na ples.

Odprite misli, skočite v globoko morje in zaužijte prostranost. Nasmehnite se, kajti življenje je lepo!

Avtorica: Maja Dežman Sterle, izvršna direktorica Zavoda ZSB, magistrica sociologije kulture, vzgojiteljica in pilates inštruktorica