Zablestite v svoji “popolnosti”!

Zablestite v svoji "popolnosti"! -

Poletje se bliža! Ste pripravljeni na to? Imate vse potrebno za na plažo? Ste si že kupili nove kopalke? In še pomembneje: ste se pripravljeni obleči vanje in razkazati svetu?

Tika-taka, vsak dan manj je priložnost manj za vašo dieto in stopnička nižje po poti do »popolnosti«. Nič, čas je za radikalno potezo: na vrsti je hitra dieta!

Marsikdo razmišlja v takem okviru in pozablja na to, kakšen namen ima dopust, odhod na morje ali potovanje, zaradi česa je v resnici to pomembno. Marsikdo pozabi na čar užitka v trenutku, na sproščenost, spontanost in počitek v prijetni družbi. Na uganjanje norčij in raziskovanje novih stvari, odkrivanje novih doživetij.

No, pa naj si vsak dopust predstavlja po svoje. Eno je vendarle jasno: hitre diete in podobne radikalne poteze ne bodo koristile ne vašemu počutju ne telesu. Ravno nasprotno! In velika verjetnost je, da bodo škodile tudi vašemu družbenemu življenju. V širšem pogledu bodo zamajale vaše zdravje in srečo.

Zakaj?

  1. Živimo v družbi nadzora, vzgojeni smo skladno s tem, zato ni čudno, da kaj kmalu prevzamemo ideal »control freaka«, ki skrbno tehta svoje telo in dnevni vnos hrane, kar lahko povzroči psihične motnje in skrajnosti.
  2. Vsaka hitra poteza destabilizira posameznika.
  3. Vsak neuspel poskus radikalne zagretosti lahko v posameznika sproži travmatično izkušnjo in pomanjkanje motivacije.
  4. Ko človek ne more več uživati v hrani, je oropan za prijetno izkušnjo, ki je večkrat povezana tudi z družabnim življenjem.
  5. Vsaka blokada v možganih, vsak občutek slabe vesti ob zaužitju t. i. prepovedanega živila še dodatno upočasnjuje vašo prebavo.
  6. Hitre diete, npr. brez vnosa ogljikovih hidratov, škodijo delovanju vaših možganov in produktivnosti ter dobremu počutju.
  7. Hitro izgubljeno je pogosto hitro pridobljeno, in to celo v nekoliko večjem obsegu.
  8. Hitre diete imajo velike negativne (lahko dolgoročne) posledice za imunski sistem in zdravje posameznika.

Če hujšate, poleg skrbi za hrano razvijte tudi skrb za gibanje. Po možnosti v prijetni družbi, da si na tak način zagotovite sproščenost in družbeno podporo. Gibanje namreč pospešuje metabolizem, pomaga kuriti maščobe, in kar je najpomembneje – povzroča izvrstne občutke veselja in sreče.

Napotki?

Izogibajte se enostavnim sladkorjem, pijte dovolj vode in se gibajte vsaj 30 minut dnevno. Pojdite na sprehod ali na kolo, privoščite si tek v naravi, temu pa dodajte nekaj preprostih vaj za moč mišic … s tem že pospešite proces hujšanja.

Jejte zmerno in raznovrstno. Ne pozabite uživati v hrani, zato si tu in tam privoščite kaj, kar vas osrečuje.

Zavedajte se, da je vse proces, da hitre poti ni. Prav je tako, ker težja pot pomeni tudi razvijanje vztrajnosti in postavljanje dolgoročnih rezultatov. Majhni koraki vodijo do velikih uspehov!

Ne hujšajte za družbene poglede. Najprej se osredotočite na dobro počutje, ostali rezultati bodo prišli postopoma in zvezde bodo za vas bližje in bližje.

Zaključek: zdrava pamet, zmernost in uravnovešenost naj bodo
vaša vodila! Ob tem pa nikakor ne pozabite, da je življenje prekratko,
da bi ga pozabili živeti!

Pa brez izgovora!

Avtorica: Maja Dežman Sterle