Čas je, da naredite korak naprej!​

Čas je, da naredite korak naprej! -

Imate že splanirane decembrske praznike? Do potankosti? Po urah?

Ali se vaše veselje že utaplja v opombah vašega planerja?

Danes, ko smo dnevno vpleteni v nenehen nizko intenziven stres, ki je zelo škodljiv za naše psiho-fizično zdravje, je še toliko pomembnejše razbijanje rutine! Ni posameznikovega in družbenega napredka, če ni premikov, in tokrat bomo spregovorili o fizičnih!

Nihče namreč še ni »zrastel« v svoji coni udobja. Čas je torej, da se izvijete iz svojega »kokončka« in se podate v brezmejni svet doživetij.

Zakaj si je dobro postaviti nove fizične izzive?

Ko svoje telo šokiraš, ga vržeš iz cone ugodja in povzročiš enkraten visoko intenziven stres, ki vpliva na nadgradnjo. Redna telesna vadba, ki vsebuje tudi visoke napore, dodatno pripomore k temu, da žleze, ki izločajo stresne hormone, delujejo z manjšo aktivnostjo ob stresnih situacijah. Telo se sčasoma navadi na večji napor, zato potrebuje višji stimulus za aktivacijo hormonskih žlez. Istočasno se niža nivo dolgotrajnega nizko intenzivnega stresa, ki je danes ves čas prisoten, razbijemo našo rutino, se presežemo ter dosežemo nove uspehe na določenem področju telesne in psihične pripravljenosti.

V prvi vrsti gre za reševanje na akutni ravni, v nadaljevanju pa za trajne pozitivne učinke, ki na dolgi rok znižajo nivo nizko intenzivnega stresa. To pomeni, da se posameznik lažje sooča s stresom, je bolj utrjen oziroma stresnih situacij ne občuti kot močno stresne.

Če bo na eni strani vaš novi telesni podvig sprožil nadgradnjo vašega telesa in telesne pripravljenosti, bo na drugi strani zelo pozitivno vplival tudi na vaše psihološko stanje. Sprostitev »pozitivnih« hormonov bo povzročila dobro počutje, občutki uspeha pa bodo povečali vašo samozavest. Samozavestni boste lažje delovali v družbi in na splošno v vsakodnevnem življenju.

Določite si cilj, ki se vam morda zdi nedosegljiv, in se s pozitivnim pristopom »vrzite vanj«. Presenečeni boste, česa vsega ste sposobni. Seveda korak za korakom.

Veseli december naj ne bo izgovor! Ravno nasprotno! Poskrbite, da bo zares vesel, da boste v njem začutili zadovoljstvo in ne samo nelagodja zaradi neustavljivih požrtij in mirovanja. Ko ste na veselicah in postrežejo sladice, uživajte brez slabe vesti, ko pa imate 20 minut časa, ta čas izkoristite in naredite nekaj zase! Zaobljube naj postanejo del sedanjosti. Tako ne bodo del januarskih obremenitev, ampak bodo postale spontane odločitve, ki vam bodo lepšale življenje.

Izzivov se lotite še danes. Naredite več ponovitev, daljši sprehod, pretecite klanec, preplezajte ograjo! Upajte si, saj zmorete! Pa brez izgovora!

Avtor: Matjaž Sterle