pine, forest, forest road

Bliža se konec dopustov in z njim povratek v “kruto” realnost​

Bliža se konec dopustov in z njim povratek v "kruto" realnost -

Nekateri od vas ste nedvomno že zaključili z »zasluženim počitkom« oziroma z dopustom, spet druge »najlepše« še čaka. Vsekakor je jasno dvoje: bliža se september in z njim marsikatere obveznosti, predvsem za tiste, ki imate šoloobvezne otroke/se sami šolate, dan pa je že očitno krajši, čeprav le za uro/dve. Nič nenavadnega ni, če vas ob tem zgrabi manjša kriza.

Na tem mestu se je treba vprašati, kaj je tisto, kar povratek v realnost naredi za tako »krut«? Je to zgodnje vstajanje, nezadovoljstvo z delovnim mestom, življenjskim okoljem? Ko bomo sami poiskali odgovore, bomo dobili marsikatero priložnost za spremembe ali za vsaj manjše popestritve.

V čem je glavni problem? V naših predstavah, družbenih okoliščinah ali v dejanski kulturni ideologiji?

Na eni strani se zdi, da je delovni čas zgolj sredstvo za pridobivanje denarja, ki ga potem lahko čim bolj brezbrižno porabimo v svojem prostem času. Na drugi strani je dejstvo, da je prosti čas zelo pomemben, saj se med njim lahko posvetimo ljudem in aktivnostim, ki se jim sicer ne bi mogli.

Kakorkoli že, nekoč se mi je na enem izmed potovanj utrnilo v spomin, da mi je sestrična, ob mojem jamranju: »Zadnji dan,« rekla, da ne ve zakaj vsi vedno začno s temi pritožbami že tri dni pred zaključkom, namesto da bi uživali do zadnjega, potem pa pač zjutraj spili kavo in odšli v službo nasmejani, s spominom na lepe dogodke z dopusta. Tako se pač brez predhodnega obremenjevanja »vržeš v vodo ter zaplavaš,« naslednji dan pa več ni težav.

No, vsekakor ima vsak svoje dojemanje, nedvomno pa za večino ni lepšega kot to, da ostanejo prečudoviti spomini … ne tisti, ki »visijo« objavljeni na FB in Instagramu, temveč tisti, ki jih naredimo v trenutku s svojim »klik – klik v glavi« ali pa s tistimi besedami: »Mater je blo dobr!«

Vem, nič ne more spremeniti dejstva, da je pred vrati september … pa mora biti to nujno slabo? Če izločimo to družbeno ideologijo, ki temelji na poveličevanju uživanja zgolj v prostem času in tiste stare znane: »Konc veselja,« niti ni.

Popestrite si torej dnevno rutino, poiščite tiste majhne radosti, tiste aktivnosti, ki si jih lahko časovno in finančno privoščite in vas dnevno spravijo v dobro voljo. Sproti razčiščujte z negativnimi družbenimi odnosi, zavestno se osvobajajte bremen in bodite v koraku s spremembami! Iščite pozitivne vidike dogodkov ter tiste majhne zadeve – cute little things – ki vas spravljajo v dobro voljo!

Ob tem ne pozabite na redno telesno aktivnost, ki je tudi sredstvo za dinamično srečevanje ljudi in komunikacijo, za prevzemanje različnih vlog, učenje socialnih veščin, vedenjskih navad, spoznavanje čustev ter za sprejemanje pozitivnih elementov v svoj življenjski slog.

pine, forest, forest road

Nauk?

Naj ura ne pogojuje vašega življenja … naj vsak trenutek šteje! Pa brez izgovora!

Avtorica: Maja Dežman Sterle

Leave a Comment

Your email address will not be published.