Vrnite se v igrivost!​

Vrnite se v igrivost! -

Se še spomnite svoje najljubše igrače iz otroštva? Obiščete kdaj svoje starše, sorodnike in obujate spomine na dolge ure sestavljanja legokock, izdelovanje pušk iz lesa ali igre na Gameboyu, pa na metanje žetonov, lov za zakladom? He he, včasih kar pozabimo na to, kako se igrati …

Zadnje čase sem, ob bližajočem se rojstnem dnevu Zavoda ZVEZDE SO BLIZU, veliko razmišljala o naših namenih in ciljih. V dveh letih smo vzpostavili marsikatere postopke za izvajanje promocije zdravja ter preventivnih in tudi kurativnih procesov na tem področju. Vseskozi smo pridobivali izkušnje, ki smo jih črpali iz dela z uporabniki in iz lastnih doživljanj. Vse dosedanje izkušnje so podprle našo tezo, da je zdravje v prvi vrsti stabilno psihično stanje, dobro počutje, ki mora izhajati iz naše notranjosti in ne iz zadovoljevanja družbenih pogledov!

Zdravje že od samega začetka razumemo kot veliko več kot zgolj fit postavo, ki nas osrečuje zaradi družbenih pogledov ali zato, ker ustreza merilom, kakršna nam pogosto narekuje popularna kultura v revijah, preko oglasov ter na TV. Zdravje je močno povezan skupek notranjega zadovoljstva, gibanja in kvalitetnih družbenih odnosov. Zdravje je sreča!

Preko socialno-gibalne metode, prepleta družbenega in gibalnega, teorije in prakse, preko dela s podjetji, organiziranih vadb za odrasle, mladinskega dela, dela z otroki ter medgeneracijskih dogodkov, ki jih organiziramo in vodimo, smo dokazali, da starost posameznika ni pomembna, da je vsak na svoj način sposoben narediti nekaj zase in v končni fazi za skupnost.

Kako?

Včasih je treba preseči družbene okvire, ovire ter zakoreninjene prakse, vzorce. Včasih je treba razbiti rutino, se spustiti na povsem drug nivo, se prepustiti notranjem žaru, igrivosti.

In ravno igrivost je tista, ki nas popelje v varen svet domišljije, ustvarjalnosti, spontanosti in užitka, brez občutka slabe vesti. Preko neobvezne igre se namreč najbolje učimo novih spretnosti in se lahko upremo zakoreninjenim praksam, ki nas spravljajo v slabo voljo, ki nas blokirajo in brišejo nasmeh z našega obraza.

Igra je osnovno gibalo psihičnega razvoja, je notranja motivacija, ki sproža marsikatere pozitivne občutke, ki sproža užitek. Igra namreč ni usmerjena (tako kot dandanes večinoma vse, z nami vred) v rezultate, ampak je sama sebi namen, in to na vsakem koraku prečudovitega procesa, ki te počasi in zasluženo vodi k sanjam.

 

Kaj pa omejitve, blokade, krize …?

 

Da, krize so! Tako kot pri vsakemu človeku, pri vsaki dejavnosti, vendar nas nič ne ustavi. Kar delamo, delamo »na polno«, s srcem. In vse se nam vrača z nasmehi uporabnikov, ki segajo visoko do zvezd!

 

Uživamo ob delu in delamo naprej, z neustavljivo vnemo, ki je močnejša od vsega okoli nas! Igramo se, ko poskušamo kaj novega, dajemo domišljiji krila, zadeve obračamo na glavo … ter preoblikovano spet nazaj v red.

Vsake toliko je pač treba kaj ušpičiti 😊, da ohranimo svežino duha. Ob tem naj navedem še misel, ki jo je nekoč izrekla igralka Helen Hayes:

»Ne nehamo se igrati zato, ker smo stari, pač pa postanemo stari zato, ker se ne igramo več!«

 

HVALA, KER STE DEL NAS IN KER SMO MI LAHKO DEL VAS!

 

Hvala, ker z nami barvate življenje, ker z nami sooblikujete neustavljiv proces, ker z nami iščete tiste prisrčne drobnarije (Cute little things), ki bogatijo življenje, ker z nami uživate v samem trenutku!

 

Skupaj smo popolni v svoji nepopolnosti in le skupaj bogatimo ta svet ter ga obračamo na pozitivno stran, tja visoko v nebo k (zgolj) na videz nedosegljivim zvezdam!

 

Z majhnimi koraki do velikih uspehov!

 

#ZVEZDESOBLIZU

Avtorica: Maja Dežman Sterle