Vreme je popolno – vsi ven na sonce!

Vreme je popolno - vsi ven na sonce! -

Vreme ne bi moglo biti popolnejše! Veste, kaj to pomeni?
D-vitamin v kapsulah brž zamenjajte s soncem, telesne aktivnosti iz sobe premaknite na svež zrak, pa ne pozabite si ob teh dejavnostih priskrbeti dobre družbe!

Zakaj?
Preberite naslednji seznam razlogov in postalo vam bo kristalno jasno, bolj kot kadarkoli do sedaj!

1. Želite občutiti najpristnejše občutke sreče?

Aerobna vadba (hoja, tek, kolesarjenje) ima takojšnje in najbolj dolgotrajne učinke na razpoloženje: že samo ena vadba bo v možganih zvišala raven dopamina, serotonina in noradrenalina, zaradi katerih boste imeli več energije, močnejšo voljo, večjo osredotočenost (koncentracijo), lažje boste razmišljali in bolj boste motivirani, pa še domišljija bo bolj sproščena. Prav tako boste bolj uravnovešeni in veliko bolj mirno boste spali.

2. Vam zmanjkuje sape?

Zaradi vsakodnevnih obremenitev pogosto »izgubimo sapo« ali pozabimo prav dihati. Kisik nas bo razbistril in pomiril. Že navadna hoja po naravi je priznana antistresna terapija ter je kot taka idealna za vse, ki preživijo večino svojega časa v zaprtih prostorih in sedečem položaju.

3. Hočete do poletja izgubiti odvečne kilograme?

Naj vam bo! Tudi to je lahko eden izmed razlogov za izvajanje aerobnih aktivnosti na svežem zraku. S pomočjo kisika boste postopoma topili maščobe in proizvajali energijo za življenje. Hoji, teku ali kolesarjenju dodajte še nekaj vaj za svoje mišice in pokazali se bodo tudi vizualni rezultati. Že samo redna hoja (30 minut dnevno) namreč pospešuje presnovo, zmanjšuje delež telesne maščobe, krepi energijo in uravnava apetit. Ena ura hoje pomeni tudi porabo 330–420 kalorij. Še boljše učinke boste dosegli, če boste povečali intenzivnost in aktivirali še roke (zibanje in dvigovanje rok, ki so skrčene v komolcih).

4. Vas zanimajo še drugi fizični učinki?

Hoja ali kolesarjenje sta predvsem sklepom prijazna izbiri. Vse aerobne aktivnosti pa nam pomagajo ohranjati mišično maso, vzdrževati kostno gostoto, krepiti krvni obtok in vezivno tkivo, zavirati procese staranja ter izboljšati ravnotežje in držo.

5. Ste za naravno?

Aerobna aktivnost (hoja, tek) je najbolj naravna oblika človeškega gibanja. Mišice namreč uporabljamo v neprestanih ritemskih gibih, kar nas pomirja. Hkrati s tem tudi zelo zmanjšamo možnosti za poškodbe, ki lahko nastanejo pri naglih in sunkovitih gibanjih.

6. Ste za dostopno in brezplačno?

(Hitra) hoja, ki jo lahko izvaja vsakdo, ne glede na starost, je brezplačna in zadošča vsem kriterijem dnevnega gibanja. Sprehodimo se lahko kadarkoli in kjerkoli in takoj bomo začutili večjo sproščenost, sploh če se bomo sprehajali v prijetni družbi. Vsaka praksa šteje, tudi sprehod do trgovine.

7. Želite biti zdravi?

Aktivirajte se! Brž se pojdite torej razmigat v naravo in izognite se nastanku motenj razpoloženja ter mnogih kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so: visok krvni tlak, debelost, sladkorna bolezen …

Ne pozabite: vsak majhen korak šteje! Ne verjamete? Poskusite in odkljukali boste zgoraj navedeni seznam!

Pa tokrat res brez izgovora!:)

Avtorica: Maja Dežman Sterle