Pilates je zdravje! Zakaj pilates? 1. del …

Pilates je zdravje!
Zakaj pilates? 1. del ...

Nimam časa, da bi napisala dober članek, sem si mislila, ko sem bila v navalu dela in vseh informacij, popularnih medijev in negativnih novic, v vrvežu življenja, sredi prehladov svojih otrok …

No, vendarle sem si ga vzela! Zakaj? Ker to preprosto moram deliti z vami! Ne, ne gre še za en promocijski blog, gre za osebno izkušnjo, tako pristno, da bolj ne bi mogla biti!

Pilates … Ravno ta je tisti, ki me je izvlekel iz stiske že pred časom, ko sem imela drugega dojenčka in se utapljala v množici skrbi, vprašanj in kupu umazanih plenic.

Takrat sem na oglasni deski bloka, v katerem živim, zagledala letak. Pilates s Petro je pisalo na njem.

In sem šla. Zakaj? Ker je bilo blizu! Pa sem utegnila med dojenji.

Vas zanima, zakaj sem ostala?

Pravzaprav nisem samo ostala, ampak me je povsem navdušil. Pilates me je popolnoma prevzel, in to do take mere, da sem nekaj let kasneje naredila še tečaj za inštruktorico pilatesa.

Kakorkoli. Zakaj pilates?

Pilates je vse v enem

Pilates ali kontrologija je metoda, ki mišice razvije v polnosti. Medtem ko stabiliziramo trup v različnih osnovnih položajih, torej aktiviramo notranjo enoto, dodajamo različna gibanja. Pilates torej na eni strani utrjuje mišice, na drugi strani pa jih razgibava, razteza in spodbuja mobilnost sklepov.

Postopoma prevzemamo nadzor nad lastnim telesom. In ker spodbujamo rabo t. i. spečih mišic, spodbujamo tudi rabo možganov in nastanek novih nevronskih povezav.

Pilates spremeni vzorce v kinetičnem spominu in vpliva na popravljanje hrbteničnih krivin. Utrjene mišice trupa namreč vplivajo na izboljšanje moči, gibljivosti in telesne drže. Sčasoma se razvije telesna simetrija, poveča se moč mišic, stabilnost hrbtenice, medenice in ramen, gibljivost mišic, mobilnost sklepov in povezanost okončin, pa tudi nadzor nad zgornjimi in spodnjimi okončinami. Vse to vpliva tudi na izboljšanje ravnotežja in koordinacije. Gibanje se izvaja skladno z dihanjem, kar vpliva na kontrolo diha in vnos kisika tudi izven vadbe, v različnih vsakodnevnih situacijah. Kot tak pilates povečuje celo pljučno kapaciteto.

Pilates izboljšuje delovanje uma, telesa in duha. Povezuje vse tri segmente, ki jih v današnjem svetu velikih pričakovanj in dnevnih obveznosti nezavedno ločujemo ali pa celo zanemarjamo. To »povezovanje« vpliva na večjo sposobnost koncentracije, na rast samozavesti, večjo sproščenost, globlje samozavedanje in osebno zadovoljstvo, pozitiven vpliv pa ima tudi na spolno življenje.

Pilates je izvrstna vadba za splošno telesno zmogljivost, pripravljenost. Lahko je izhodišče za različne športne aktivnosti, lahko je najboljša vadba za preprečevanje kostno-mišičnih obolenj, ki so posledica statičnih položajev določenega delovnega mesta, je super preventiva pred različnimi poškodbami na delovnem mestu in izven njega. Po poškodbah pa pilates »priskoči na pomoč« rehabilitaciji, saj se je prav z aktivacijo notranje enote in z vajami izoliranih gibov izkazal za izvrstno metodo okrevanja.

S pilatesom torej razvijamo splošno vitalnost, ki označuje sposobnost kvalitetnega in smiselnega življenja. Razvijamo mišice trupa, gibljivost, mobilnost, raztezamo svoje telo … in na tak način dosegamo pokončno držo ter preprečujemo bolečine v hrbtenici. Z dihalnimi tehnikami v telo vnašamo kisik in tako povečujemo produktivnost na različnih življenjskih področjih. Ko prevzamemo kontrolo nad lastnim telesom, prevzemamo tudi kontrolo nad svojimi čustvenimi odzivi, razvijamo notranji mir in uravnoteženost. Če ga izvajamo v prijetni skupini, v kateri vladajo spodbudni družbeni odnosi, vpliva tudi na različne socialne veščine (razvoj čustvene inteligence in vztrajnosti, oblikovanje etičnih načel, rast solidarnosti in pripadnosti).

Če zaokrožimo – pilates = zdravje

Z besedo zdravje označujemo dobro fizično in psihično počutje, odsotnost bolezni, celovito ravnovesje posameznika, zmožnost gibanja, osebno srečo …, je, skratka, stabilno psiho-socialno in fizično stanje, je zmožnost, da živimo kakovostno življenje in se ukvarjamo z različnimi dejavnostmi!

Je pa to tudi dejavnik, ki pripomore k dobrim družbenim odnosom. Samo zdravi ljudje smo namreč lahko produktivni, ustvarjalni, z veseljem opravljamo svoje delo, se dobro počutimo v lastnem telesu in sklepamo kvalitetne družbene odnose,

Vse to nam nudi pilates.

Pilates je zdravje!

Avtorica: Maja Dežman Sterle, pilates inštruktorica