Sebe postavite na 1. mesto!​

Sebe postavite na 1. mesto! -

Rahlo egoistična postavka, kajneda? Da in ne … Če se za njo skriva pomanjkanje sočutja, empatije in upoštevanja živih bitij, ki vas obdajajo, seveda je. Če pa izhaja iz dejstva, da je število »izgorelih« ljudi vse večje, pa niti ni.

Ljudje smo družbena bitja, ki ne moremo delovati v družbi brez pravil, saj bi to pomenilo kaos, na drugi strani pa ne moremo mimo dejstva, da smo samo ljudje, nenehno prilagajanje družbenim pravilom ali celo (večkrat nezavedno) podrejanje družbenim pričakovanjem pa nas zato utrudi.

O čem torej govorimo tokrat?

Pa si za začetek natočite kozarec vode. Spijte ga do polovice in občutite blagodejnost telesne hidracije. Zazrite se vanj. Je kozarec napol poln ali napol prazen?

Kakor kdaj verjetno. Naša življenja in mi, ljudje, vse to je preveč kompleksno, da bi delali enoznačne zaključke ali da bi si lahko dovolili sebe ali kogarkoli drugega označevati za »večnega optimista/pesimista«. Tega ni! So le ljudje, ki so bolj miselno odprti, ki se težav lotevajo z bolj pozitivnim pristopom … Vendar pa si lahko priznamo, da je vsak od nas, pa naj bo še tako »odprt« in pozitiven, kdaj nejevoljen in obupan. Nekatere »iztirijo« ene situacije, spet drugi »odpovejo« v popolnoma drugačnih. Seveda je tako, ker se ljudje med seboj razlikujemo, različno dojemamo družbene pomene in se bojimo različnih stvari. Morda kdo doživlja cele »travme« ob stvareh, ki jih druga oseba opravi kar mimogrede, »z levo roko«.

Dejstvo pa je, da v današnji družbi vsi igramo neke vloge, ki so od nas pričakovane. Za nekatere je to povsem samoumevno, spet drugim to ni pogodu. Nihče od nas zato ne more razumeti svoje identitete kot fiksne, sploh v današnjem času hitrih sprememb. So situacije, ki jih lahko nekdo brez težav razume kot samoumevne, jih prevzame »za svoje,« povsem normalne, druge pa kot »tuje.« V nekaterih se lahko povsem samozavestno sprosti in da veljavo lastnemu jazu, v drugih pa je podrejen, si nadeva družbeno zaželene maske in skuša ugajati.

Dame in gospodje, zgodbe o enakosti, v dobesednem pomenu besede, ni! Vsak od nas je namreč rojen s svojim genskim zapisom, vzgojen je bil v neponovljivih družbenih okoliščinah, se še vedno razvija v določenem okolju, ima svoje izkušnje, ki jih razume na svoje način. Vsak na svoj način izraža žalost ali navdušenje, vsak ima kdaj slab dan, kdaj pa doživi naval energije, ki ga kar »izstreli« v nove izzive.

Kategorizacije, npr. na optimiste, pesimiste, realiste …, seveda obstajajo, da si ljudje lajšamo predstave, vendar dejansko ne smejo postati vodilo naših predstav o sebi ali sočloveku. Ljudje smo, kot že rečeno, preveč kompleksna bitja, da bi nas preprosto razvrščali v neke kategorije, ki smo jih izumili ravno … ljudje, ljudje kot živa bitja z vsemi napakami in prečudovitimi lastnostmi. Tako vsakič, ko slišim, da je nekdo drugačen, torej da tako ali drugače odstopa od družbenih normativov, da je trn v peti za neko sistemsko naravnanost, pomislim: »Ali nismo pravzaprav vsi tu in tam na svoj način »prekrškarji« tega sistema in ali je s tem, da nismo ves čas povsem samoumevno »robotsko« družbeno primerni, zares kaj narobe?«

Včasih je treba zadihati, si vzeti čas za premislek, si na novo narediti lestvico prioritet in narediti korak naprej! In če boste ob tem izbrali pozitiven pristop, boste kmalu postali priča vse večjih pozitivnih sprememb, prečudovitega procesa, ki vas bo izpopolnil. Prav tako boste kmalu ugotovili, da ste na tem svetu z nekim določenim namenom in pomenom. Vsak ga ima, vsak na svoj način!

Spoštovani vsi, ki berete to! Zavedajte se nečesa: ste naravnost edinstveni in imenitni! Vsak od vas je nekaj posebnega in prečudovitega. In v tej družbi, v kateri se pričakuje nenehno prilagajanje, si zaslužite tudi čas zase!

Postavite se na 1. mesto!

Tu in tam ne bo škodilo. Ko boste srečni vi, boste lažje osrečevali vse okoli sebe!

Pa sploh še znate biti sami s seboj in ob tem najti svoj notranji mir?

  1. Vzemite si čas za počitek, sprostitev, meditacijo in spanje.

Veliko se gibajte na svežem zraku. Pojdite, denimo, na sprehod, ali umirjen tek ter sprožite delovanje pomembnih hormonov, ki bodo pozitivno vplivali na občutke sreče. Če ste vsakodnevno pod nizko intenzivnim stresom, se lotite izvajanja joge ali pilatesa, ki blagodejno vlivata na pomiritev in sproščenost.

  1. Lotite se ročnih spretnosti, saj tudi te močno vplivajo na pomirjanje.

Tu in tam izdelajte kakšno »neumnost« in z njo polepšajte dom, sestavite si novo kolo ali preprosto pobarvajte kakšno pobarvanko za odrasle.

  1. Vsakodnevne konflikte rešujte sproti.

Svoj čas posvečajte ljudem, ki se vam zdijo tega vredni. Na strpen način sproti izražajte svoje mnenje in tako poskrbite za mirno vest, miren spanec.

  1. Vzemite zvezek in vanj beležite svoje razpoloženje.

Osredotočite se predvsem na razpoloženjske skrajnosti in razmislite o tem, kaj pri vas ustvarja ravnovesje. Občasno preberite zapise. Na tak način boste hitreje spoznali sebe, dobili motivacijo za nove izzive, napredek pa bo bolj očiten.

  1. Ne poskušajte biti robot, tudi sebe sprejmite v slogu različnosti!

Iskanje ravnovesja in notranjega miru je proces, ki terja trud in čas. Kot pri vsaki stvari pa tudi na tem področju vaja dela mojstra.

Vzemite si torej čas za premislek o tem, kaj je tisto, kar izboljšuje vaše razpoloženje in vas usmerja v pozitivne poglede na življenje. Svojih težav se zavedajte in jih aktivno razrešujte. Nikakor pa ob zavedanju težav ne prevzemite pasivne vloge in identitete žrtve, saj bo to poslabšalo razpoloženje in zmanjšalo motivacijo za spremembe.

Strah in pogum …

Ozrite se na čustva, vendar ne enačite čustev z dejanji. Reakcija na posamezno čustvo je namreč odvisna od racionalnega mišljenja. Če se, denimo, nečesa bojimo, je lahko naš odziv na strah pogovor, beg, boj … Naše socialne veščine, ki jih razvijamo z leti, namreč bistveno vplivajo na to, kako se bomo na čustvo odzvali.

V današnji kulturi se že sistemsko rado ustvarja strah. Kljub temu da sta varnost in medicina na najvišji točki razvoja, je ravno danes prisotnih ogromno bolezni, ki so psihosomatskega izvora. Ko tako ocenite določeno situacijo za nevarno, škodljivo, ne zanemarite občutkov strahu. Presodite jih … In če ugotovite, da je strah neutemeljen, se zavedajte, da le-ta zgolj onemogoča vaš napredek.

Vaše pretekle izkušnje so seveda pomembne, saj so vas izgradile v osebo, kakršna ste, vendar lahko mnogokrat onemogočajo aktivacijo, pozitiven napredek. Neka misel namreč v vas obudi čustvo, ki sproža vaša dejanja v prihodnosti. Če so misli negativne, zaradi njih razvijate varnostno vedenje, ki onemogoča premike na bolje. Več dni takih misli v vas sproža slabo razpoloženje, več mesecev sokonstruira vaš temperament, več let takih misli pa sooblikuje osebnost!

Čas je, da se najdete! Določite si cilj ter ga napišite na list, tega pa dajte na vidno mesto. Nato si določite manjše realno dosegljive cilje in si zatem pridobite podporo najbližjih. Poiščite tisto, kar vam manjka, pa tudi če gre zgolj za več spanja, več gibanja, meditacijo … Akcija! Vztrajajte! Sprememba vam bo koristila!

Sreča namreč ni hitro in brezbrižno zadovoljevanje potreb. Taka sreča mine v največ treh mesecih. Sreča, ki dejansko osrečuje, je veliko bolj kompleksna …, zahteva trud ter kanček razumevanja, tudi sočutja, empatije. Taka sreča je veliko več. Je življenjski smisel.

Določite si prioritete ter se osredotočite na pozitivna čustva, tako si boste odprli več možnosti, razvili boste nove spretnosti in dosegli večji življenjski uspeh.

Bodite igrivi! Delajte, in kar delate, počnite dobro! V vsako stvar, ki se je lotite, vnesite del sebe! Pustite svoj »pečat«! Počasi se bo vse vaše delovanje iz nočne more spremenilo v prijetno aktivnost. Ne obremenjujte se po nepotrebnem. Zavedajte se, da smo ljudje, ki delamo napake, vendar hkrati ustvarjamo nekaj posebnega, sokreiramo skupnost, ta prečudoviti pisani svet.

Prišel je vaš čas!

Še ta trenutek se zazrite v ogledalo! Nasmehnite se, kajti vi ste edinstveni, naravnost genialni del tega sveta, majhen kos sestavljanke, brez katere ta svet ne bi bil tako čudovit!

In nikakor ne pozabite:

Sreča je v majhnih stvareh. Majhni koraki pa vodijo do velikih uspehov.

Avtorica: Maja Dežman Sterle