Razmigajmo možgančke!

Razmigajmo možgančke! -

Ste se kdaj vprašali, kateri je tisti najpomembnejši cilj, ki ga je treba uresničiti za srečno in zdravo življenje? Je to slava, denar …?

No, kot kažejo znanstvene ugotovitve, se sreča zares nahaja v majhnih stvareh!

Ena največjih longitudinalnih raziskav v središče posameznikove sreče in zdravja umešča družben odnos. Dokazuje namreč, da socialno življenje nosi ogromen pomen za naše zdravje ter da osamljenost dobesedno ubija.

Dokazano je torej, da so posamezniki, ki so bolje povezani z ljudmi iz družine ali okolice, dejansko srečnejši, bolj zdravi (ne samo psihično, ampak tudi fizično), njihovi možgani delujejo bolje in dlje. V primeru, da je pri človeku, ki ima dobro utrjene in urejene družbene odnose, prisotna kakršna fizična bolečina, le-ta ne vpliva na njihovo razpoloženje. Takšni ljudje imajo dlje časa dober spomin. Še več: ljudje s kvalitetnimi družbenimi odnosi živijo dlje. V središču je zadovoljstvo posameznika z družbenimi odnosi, ključna pa je ravno kvaliteta.

Tako preprosto? Zakaj pa je včasih tako težko?

Ljudje pogosto iščemo hitre rešitve in vidne rezultate. Družbeni odnosi pa so trajajoči in veliko bolj kompleksni.

Na drugi strani obstaja še nekaj … Nekaj, kar lahko naredite katerikoli trenutek. Nekaj, kar bo imelo takojšnji pozitivni vpliv na vaše možgane, vaše razpoloženje, energijo, spomin in zbranost. Nekaj, kar bo izboljšalo vašo odzivnost in bo trajalo še dolgo časa ter bo hkrati vaše možgane obvarovalo pred boleznimi …

Kaj je torej to?

Odgovor je preprost: to je gibanje.

Gibanje nemudoma sproži proizvodnjo dopamina, serotonina in noradrenalina, ki v trenutku vplivajo na naše telo in počutje. Redna telesna aktivnost tako celo spremeni anatomijo, fiziologijo in funkcijo možganov.

Neko profesorico nevrologije je zanimalo, kako je lahko nek moment v življenju, kot je na primer prvi poljub ali trenutek, ko na svet prijoka otrok, tako močan, da oblikuje spomin, ki ostane v nas celo življenje. No, ravno takšne učinke ima na možgane gibanje! Vsaka telesna aktivnost, izvedena že samo 3 krat tedensko po 30 minut (z vključevanjem aerobne vadbe) namreč zadostuje takojšnemu in trajnemu vplivu na naše možgane ter še dolgo časa koristi psihičnemu in fizičnemu zdravju.

Najboljša stvar pri temu?

Za gibanje sploh ne potrebujete denarja, le čim več priložnosti je potrebno izkoristiti (namesto dvigala uporabite stopnice, usedite se na kolo za zdravo telo …). Prav tako ni pomembno na koliko prstov lahko preštejete svoje bližnje, temveč je ključna sama kvaliteta odnosov!

Nauk?


Čas je za akcijo: gibanje v prijetni družbi! Pa brez izgovora! 

 Avtorica: Maja Dežman Sterle

Viri:

https://www.youtube.com/watch?v=BHY0FxzoKZE

https://www.youtube.com/watch?v=8KkKuTCFvzI