Novim izzivom na proti!

Novim izzivom na proti! -

Ste se kdaj vprašali, česa vse smo zmožni ljudje? Zakaj smo zmožni izvajati raznolika in tako kompleksna gibanja?

Kakšno vlogo ima človek pri gibanju in kakšno gibanje pri človeku?

Se sploh zavedate, da sta kompleksnost telesnega gibanja in človeštvo bolj povezana, kot se nam morda zdi?

Človeško telo je ustvarjeno za gibanje. Kompleksno človeško gibanje pa je ključno za razvoj naših možganov. Gibanje je edini medij, ki ima takojšnje in najdlje trajajoče pozitivne vplive na nas in naše možgane.

Ali veste, da se naši možgani zaradi gibanja spremenijo strukturno, in to že po 6 tednih prakticiranja nove veščine?

To, česar smo zmožni, to, kar lahko počnemo z lastnim telesom, je v veliki meri odvisno od vzorcev, ki smo jih s trudom pridobili v svojem življenju, tudi pod vplivom vzgoje. To, da nekdo zna narediti salto, je močno povezano s temi vzorci gibanja. Celo mišice so pri tem sekundarnega pomena.

Izgovori, ki jih dostikrat iščemo v bioloških, genskih razlagah, več kot očitno niso vezani samo na družbeno življenje in vsakodnevno stereotipizacijo, ampak služijo tudi preprostim zaključkom na področju gibanja. Tako nemalokrat zaslišim znance, ki mi rečejo: »Jah, ti si itak športnica! Jaz nisem za gibanje!« Vprašanje, ki se mi ob tem poraja, je sigurno sledeče: »Nisi ali nočeš biti?«

Nikakor ne morem pozabiti besed profesorja s Fakultete za šport, ki je enkrat na televiziji spregovoril o pretirani statičnosti ljudi ter težavah z debelostjo: »Po navadi pravijo – It runs in the family, jaz bi temu rekel – The problem is, that nobody runs in the family!«

Dame in gospodje, prenehajmo zapirati svoje življenjske poti z enoličnimi zgodbami o rojenih talentih, ne delajmo hitrih zaključkov, češ nam pa to ne more uspeti.

Nehajmo se izgovarjati s tem, da nimamo časa, ker imamo službo in mogoče otroke. Še manj s tem, da nimamo dovolj denarja. Za gibanje ne potrebujemo ne veliko časa, ne denarja.

Torej: stran s »hudimi« oblekicami! Navlecite staro trenirko in pojdite ven na sprehod ali tek. Iščite makadamske, gozdne poti. Raziskujte. Vklopite si glasbo. Presegajte se, vendar le toliko, kolikor vam je to v veselje. Naslednji dan to ponovite. Zadevo ponavljajte en teden in vaš polurni dnevni izhod ne bo več vprašljiv. Spotoma se lahko ustavite in naredite kakšno vajo za moč, na kateri od mestnih naprav, ki so temu namenjene.

Sicer pa zares ne potrebujete fitnesa, ampak potrebujete samo svoje telo! Posvetite se različnim kulturam gibanja. Gibanju, ki je sam sebi namen, ne športu, ki temelji na tekmovalnosti! V ospredju naj bo kvaliteta in ne kvantiteta.

S pomočjo gibanja boste natrenirali osebno vztrajnost, vzdržljivost, osvojili pomembne prvine čustvene inteligence in pridobili marsikatero socialno veščino. S pomočjo gibanja se bodo prav tako sprostili marsikateri hormoni, ki bodo sprožili dobro počutje!

Je zunaj mrzlo? Oblecite se! Je blatno? Obujte pohodne čevlje! Piha? Na glavo si poveznite kapo! Vam je dolgčas? Povabite prijatelja. Ste preutrujeni za druženje? Pojdite sami, dihajte in si preko slušalk spustite pomirjujočo glasbo!

Vztrajajte! Tudi če zbolite, naj vas to ne ustavi. Ko si opomorete, začnite znova. Ta »znova« bo morda težaven na samem začetku, vendar boste v aktivnost uvedeni mnogo prej kot prvič, kajti: vaja dela mojstra.

Vas zanima, zakaj pravzaprav pišem ta blog?

Zato, ker sem bila pred eno uro utrujena. Nisem bila več zbrana, nisem več sledila delovnim ciljem. Vzela sem si kratko pavzo – 20 minut in odtekla kratek krog v zmernem tempu, s slušalkami v ušesih in z rahlo »obrabljeno« pesmijo P. Williamsa, Happy. Po nekaj minutah sem dobila tisti notranji zagon, tisti občutek, ki ti nariše nasmeh na obraz, ko veš, da te nič ne ustavi. 

Ne, pravzaprav nisem neka »blazna« športnica. Sem ena tistih, ki se ji je v preteklosti zdelo, da pač ni za gibanje. Vsa sreča pa je v tem, da rada preizkušam nove stvari in jim dam priložnost. In gibanje me je definitivno navdušilo. Kajti pri gibanju gre za izkustveno učenje, za prakso, dejansko početje, za možno raznolikost/pestrost možnosti, ki povzročajo osebni, družbeni in fizični razvoj, za doživetje!

Preizkusite sami!

Zagotavljam vam, da po nekaj dneh ne bo več izgovorov, da zaradi dela nimate časa za gibanje. Kajti ugotovili boste, da boste ravno zaradi gibanja tudi pri delu mnogo bolj učinkoviti.

Gibajte se. Večkrat v prijetni, spodbudni družbi. Raziskujte nove veščine, postavljajte si nove izzive, uživajte, živite!

Pa brez izgovora!

Avtorica: Maja Dežman Sterle