5 nasvetov za dolgo in srečno življenje

5 nasvetov za dolgo in srečno življenje -

Sreča je najvišji ideal človekove eksistence. Vse, kar počnemo v življenju, je z namenom, da bi dosegli srečo. Če bi radi bili srečni, pa je potrebno najprej poskrbeti za srečne in zdrave možgane. Zakaj?

Samo zdravi možgani so lahko tudi srečni možgani in obratno. Velikokrat pozabimo na dejstvo, da so naši možgani prav tisti organ, ki nam omogoča zavest, misli, govor, tvorbo spominov ter zmožnost, da ljubimo, se gibamo in da nenazadnje čutimo. Če možgani ne delujejo tako, kot bi bilo treba, ne moremo občutiti sreče.

Skrb za naše možgane je tako poglavitna za dolgo in srečno življenje. Zdravi in srečni možgani so hitrejši bolj produktivni in bolj kreativni. V trenutku, ko se ljudje počutimo ogroženo, ko je prisoten strah, se namreč blokirajo vse naše kompetence, vse veščine, ki so potrebne za opravljanje določene naloge, zasledovanje ciljev.

S prehitrim načinom življenja lahko možganom še kako škodujemo, če se ne zavedamo, kako se slaba prehrana, premalo spanja, premalo telesne aktivnosti in preveč stresa, pozna ravno na možganih.

Kako torej skrbeti za možgane, da bodo čim dlje zdravi?

Če poenostavimo, bi lahko rekli, da obstaja 5 ključnih dejavnikov, ki lahko bistveno izboljšajo delovanje možganov in s tem vaše zdravje in počutje zdaj in v prihodnosti.

To so:

  • socialno življenje
  • telesna aktivnost
  • sprostitev in spanec
  • dobra prehrana in ustrezna telesna hidracija
  • kognitivni trening

V prihajajočih blogih se bomo s pomočjo izsledkov najnovejših raziskav s področja kognitivne znanosti posvetili vsakemu izmed teh dejavnikov ter z vami delili nasvete, kako skrbeti za možgane, da bomo zdravi in srečni zdaj in še mnogo let.

Do takrat pa ne pozabite na druženje, gibanje, sprostitev, vnos zdravih živil in vode, aktivno vlogo možganov …  ter na to, da vsak majhen korak šteje, takega pa zmore prav vsak! Zato: brez izgovora!

Avtorica: Katja Škafar