Dovolj planiranja, čas je za užitek v trenutku!​

Dovolj planiranja, čas je za užitek v trenutku! -

Današnji tempo nam pogosto narekuje strogo načrtovane poteze. Zdi se, da je uspeh pogojen ravno s »kljukanjem« dolgega seznama dnevnih obveznosti, s perfekcionizmom, konstantnim nadzorom.

Vse več je pojavov, ko ljudje sicer res dosegajo vidni uspeh (kar jih do neke mere zadovolji), istočasno pa počasi izgubljajo sebe, svoj notranji mir in srečo. Marsikdo se tako že sooča z občutki tesnobe, s preutrujenostjo. Pa še kar se ljudje sprašujemo, zakaj prihaja do različnih (tudi hudih) bolezni, kakšni so vzroki le-teh. Nekaj si zapomnite: psihološko in fizično zdravje sta v tesni povezavi!

Čas je za povratek k sebi …

Dovolj je zgodb o »super« ljudeh. To, kar vidite v medijih, to, kar zavidate sosedom, to kar »kujete v zvezde«, ni resnično. Ljudje nismo popolni in prav je tako. Pravočasno reagirajte in se zavedite se, da je čas, da si vzamete trenutek zase.

Praznike izkoristite za sprostitev …

Ne štejte trenutkov, razčistite s preteklostjo, ne načrtujte preveč vnaprej! Podajte se v sam trenutek. Zavedajte se ga, užijte ga v polnosti in bodite hvaležni.

V današnjem hitrem tempu je lahko v veliko pomoč vodena meditacija. Vzemite si deset minut. Usedite se v tišino in dihajte. Najprej ozavestite zvoke iz okolice, potem pa pozornost preusmerite na dihanje. Dihajte s pomočjo trebušne prepone in opazujte svoje telo. Izdih naj bo daljši od vdiha. Ko boste pripravljeni, dihanju ne posvečajte več pozornosti, ampak pustite mislim, da stečejo. Nikakor jih ne odganjajte, vendar jih prav tako ne zadržujte predolgo. Samo pošljite jih naprej. In na koncu se nikakor ne pozabite zahvaliti sebi, da ste si vzeli čas zase.

Ne pozabite na gibanje v prijetni družbi …

Mnoge raziskave dokazujejo, da je socialno življenje zelo pomembno za naše zdravje in srečo, medtem ko gibanje nemudoma sproži proizvodnjo dopamina, serotonina in noradrenalina, ki v trenutku pozitivno vplivajo na naše telo in počutje.

Ko sta gibanje (že samo 3-krat tedensko po 30 minut, z vključevanjem aerobne vadbe) in druženje »z roko v roki«, se spreminja energija, ki prehaja iz ene oblike v drugo in koristi psihičnemu in fizičnemu zdravju. Poleg tega pa se, ko povezujemo gibanje in prijetno družbo, učimo tudi čustvene inteligence, socialnih veščin ter utrjujemo občutke varnosti.

Poiščite ravnovesje. Bodite vztrajni …

Tako kot znamo biti vztrajni npr. v službi, bodimo vztrajni tudi pri iskanju sebe in lastnega ravnovesja. Tudi to je proces.

Vsekakor izkoristite prosti čas za tisto, kar vam manjka: sprostitev, druženje, gibanje, užitek v naravi ali preprosto za dober obrok v mirnem okolju ali ob prijetni glasbi. Tak, v katerem boste zaužili vsak grižljaj posebej in občutili užitek ob danem trenutku.

Vzemite si čas zase. Na tak način, kot vam ustreza. Za to res ne potrebujete veliko časa in denarja, ampak samo zavest, da to potrebujete, da si to želite.

Brez slabe vesti, kajti zaslužite si, zato brez izgovorov!🙂

Avtorica: Maja Dežman Sterle

Foto: pot na Plešivec, by Maja D. S.

Proporočen video posnetek: https://www.youtube.com/watch?v=nGG66hV3PQA

Literatura:

Dupona Topič, Mojca; Petrović, Krešimir (2007). Šport in družba – Sociološki vidiki. Ljubljana: Fakulteta za šport.

Kajtna, Tanja; Tušek, Matej (2005): Psihologija športne rekreacije. Ljubljana: Fakulteta za šport.