Bližajo se prazniki, izkoristite jih za kreativnost​

Bližajo se prazniki, izkoristite jih za kreativnost -

Obstaja kar nekaj znanstvenih predpostavk, da zaradi tendenc sodobne družbe ljudje ne razmišljamo več s celo glavo. Namreč družbene okoliščine nas silijo, da uporabljamo del možganov, ki je analitičen, racionalen in logičen, kar pelje v pretirano kritično mišljenje, celo v aroganco. Ob tem namreč zanemarjamo čutne vtise v danem trenutku, pozabljamo na drobne stvari, ki osrečujejo, zanemarjamo brezmejnost idej in domišljijo.

Rutina, rutina, rutina; izčrpanost. Pozabljena igrivost, svoboda; zanemarjen užitek v trenutku; pozabljeno veselje v majhnih stvareh. Ljudje se večkrat pozabimo igrati. Ali pa si tega ne dopustimo, ker se nam ne zdi primerno. Ravno igra pa je tista, ki nam v varnem okolju daje največjo sposobnost neobveznega učenja; igra odpira um, spodbuja ustvarjalnost. Vsaka ustvarjalnost pa vpliva na hormonsko ravnovesje, nas pomirja.

V vsej človeški zgodovini so bili kreativni ljudje označeni kot čudaki, vendar vselej v nekem pozitivnem smislu. Pojem kreativnega genija je opredelil psiholog Frank Barron, ki ga je definiral kot nekoga, ki se nahaja med divjim in kultiviranim, uničevalnim in produktivnim, norim in normalnim …, kot nekoga, ki preči dvojnost vsakdanjega življenja, kot nekoga, ki vidi svet v različnih barvah in pestrosti.

Kreativnost je torej sinteza normalnega in neobičajnega, je povsem urejen spoj naslednjih elementov: kaosa, introspekcije (obrata k čustvom) ter tolerance. Z drugimi besedami: kreativnost pomeni delanje novih povezav, predrugačenje sveta, generiranje rešitev.

Kreativnost se napak povezuje samo z umetnostjo. Je bistvenega pomena za naše duševno in s tem tudi za fizično zdravje, zato si zasluži svoj čas in prostor v našem življenju.

Kako do kreativnosti?

V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov:

  1. Vzpostavite povezave med na videz nepovezanim

Igrajte se, povezujte elemente, prepustite se asociacijam, toku misli, svoje vzgibe pa sproti beležite, saj bodo verjetno v nasprotnem primeru že naslednji dan tonili v pozabo.

  1. Vzpostavite distanco/pogled »od zunaj«

Bodite nepristranski. Odmaknite se od razvidnega in poglejte zadeve z različnih perspektiv. Osnujte pogled zunanjega opazovalca in se igrajte z raznovrstnimi variantami.

  1. Osnujte pozitivno atmosfero

Medtem ko negativna čustva ožijo vaš um, vam pozitivna čustva odpirajo raznovrstne možnosti. Iščite pozitivne namene, razlage, nasmehe.

  1. Presezite obstoječi okvir

Preprosto: tu in tam prekršite kakšno pravilo, ušpičite kakšno neškodljivo norčijo, tvegajte. Družbeni okvir pa uporabite za racionalizacijo časa in prostora: organizirajte si čas in prostor tako, da se boste lahko posvetili kreativnosti onstran birokratskih obveznosti, tehnologije in nemira.

  1. Sanjarite

Vzemite si čas za sanjarjenje, vizualizacijo, dopustite, da steče tok domišljije. Večkrat si vzemite čas za dihanje in sprostitev, pojdite v družbo ali na sprehod v naravo ali pa si preprosto privoščite penečo kopel.

Ko dobite vzgib za kreativnost, ne odlašajte. In ko boste kreativni, se ne ozirajte na okolico, pričakovanja in merila. Ne obremenjujte se s pravili in s čistočo. Bodite edinstveni in preprosto uživajte.

Ne, ne dovolite si očitkov, da zapravljate čas: kreativnost je namreč gonilo intelektualnega, gospodarskega in družbenega napredka.

Pa brez izgovorov.

Avtorica: Maja Dežman Sterle