Gremo se “kopat”

Gremo se "kopat" -

Juhuhuuu. Čas dopustov je po navadi tudi čas kopanja. Morje, reke, jezera … Že od nekdaj je človek uporabljal vodo za ohranjanje in povrnitev zdravja. Posebnost stika človeka z vodo pa najverjetneje izhaja iz dejstva, da je voda za človeka primarno naravno okolje, v katerem se razvija od spočetja do rojstva.

Že stari Rimljani so imeli navado, da so se po gimnastičnih vajah kopali v reki Tiberi. Tudi kasneje, od 17. do 19. stoletja, so različni zdravniki ugotavljali pozitivne efekte uporabe vode. Predvsem so raziskovali različne tople in hladne kopeli in pisali o njihovi uporabi za različne bolezni in patološka stanja.

Vadba v vodi postaja v zadnjem času vedno pomembnejša in je vse pogosteje sestavina različnih terapevtskih programov. Voda sama po sebi spodbuja gibanje zaradi svojih hidrodinamičnih in hidrostatičnih lastnosti ter zaradi svojih termalnih in mehanskih učinkov.

Gibanje v vodi ima pozitivne psihološke učinke. Voda omogoča veliko lažje gibanje, z manj oziroma brez bolečin, kar poveča motivacijo, večja pa je tudi sproščenost. Voda vpliva na telo v več smereh. Med treningom moči v vodi prihaja do uravnoteženega dela mišic na obeh straneh sklepa med eno samo vajo. Zaradi gostote vode in večje mišične sile, ki je potrebna, da se v vodi premikamo, porabljamo dvakrat več energije, kar vpliva na izgubo odvečne telesne teže. Vpliv teže in stresov na telo in sklepe je zaradi vzgona zmanjšan do 90%, vadba v vodi pa tudi zmanjšuje mišično zakisanost. Vzroka za to sta hidrostatični pritisk, ki povečuje in izboljšuje cirkulacijo krvi ter metaboličnih produktov, in samomasaža telesa, ki se dogaja med gibanjem v vodi. V kombinaciji vzgona in primerne temperature vode je povečana udobnost gibanja in gibljivosti. Med pomembnejšimi je prav tako vpliv na kardiovaskularni sistem.

Naučiti otroka plavati, podajanje žoge v vodi, raziskovanje in staro dobro »tunkanje« kolegov … Kot postane očitno, voda še zdaleč ni zanemarljiva, tudi kot socializacijsko in integracijsko sredstvo.

Vadba v vodi tako zagotavlja idealno in varno vadbeno okolje, v katerem lahko vadi skoraj vsak. Tudi med poletjem ne pozabite na telesno vadbo! Izkoristite vsak trenutek, ko ste v bližini vode! Še bolje v družbi! Brez izgovora!

Avtor: Matjaž Sterle

Literatura:

Eitner, D. (1994). Exercise in Water. V W. Kuprian (ur.), Physical Therapy For Sports, (str. 153–162). New York: W. B. Saunders Company.
Eitner, D. (1994). Hydrotherapy and Balneotherapy. V W. Kuprian (ur.), Physical Therapy For Sports, (str. 61–72). New York: W. B. Saunders Company.
Pappas Gaines, M. (1993). Fantastic Water Workouts. Champaign: Human Kinetics.
Zagorc, M., Zaletel, P. Jeram, N. (2006). Aerobika. Ljubljana: Fakulteta za šport, Inštitut za šport.

Leave a Comment

Your email address will not be published.