Čas je, da se vzravnamo!

Čas je, da se vzravnamo! -

Skladno s praznikom dela, nam je prišlo na misel, da moremo spregovoriti tudi o telesni drži. Zakaj? Ker je slaba telesna drža ena najbolj pogostih posledic delovnih obremenitev! Prav tako pa nam je vzgib za to temo ponudila dolga zima!

Ne boste verjeli, ampak posameznik se na okoliščine in dogodke v prvi vrsti odziva s svojim telesom. Ste morda opazili, da se je ob hujšem mrazu pozimi vaše telo zakrčilo? Vsakič, ko vas je zazeblo, ste kar zlezli vase? Potem pa še vpliv vašega delovnega mesta … bodisi delate v sedečem položaju, ali pa dvigujete težka bremena? Vse to, tudi pomanjkanje sonca, vpliva na držo posameznika. No, sedaj je čas za spremembe!

Po definiciji je normalna telesna drža  tista, s katero dosežemo ravnovesje telesa v gibanju in mirovanju ob najmanjšem mišičnem naporu in najmanjši porabi energije.

Telesna drža je odvisna od usklajenega delovanja živčnega in kostno-mišičnega sistema, rasti in starosti. Ker jo obravnavamo celostno, kaže tudi podobo človekovega fizičnega in psihičnega zdravja. Telesna drža je vedno v neposredni povezavi z delovnimi zahtevami, s fizičnimi oblikami delovnega mesta in z osebnimi značilnostmi posameznika. Vse to se izraža na spremembah dolžin mišic, sklepnih struktur in telesne drže.

Nepravilno dihanje in drža lahko razložita tudi veliko simptomov, povezanih s stresom pri delu, vključno z anksioznostjo, s paničnimi motnjami ali depresijo. Telesni položaj ima močan učinek na dihanje (v sedečem položaju se stisnejo mišice, organi in ožilje, zato je treba pričakovati določeno količino notranjih omejitev, dihanje je bolj plitvo in posledično je manj kisika v krvi).

Glavna naloga zdrave oziroma normalne telesne drže je, da ščiti nosilne strukture skeleta, tako da jih maksimalno zaščiti pred degeneracijo in poškodbami. Za dobro telesno držo sta pomembni stabilnost in mobilnost telesnih segmentov v pravilnem ravnovesju. V nasprotnem primeru mišice ne uspejo zagotavljati ustrezne podpore za gibanje v statičnih in dinamičnih položajih. In izboljšave … ? Za doseganje dobre telesne drže, upoštevajte naslednje napotke:

  • Stabilizirajte trup, večkrat med delom vstanite, se vzravnajte in aktivirajte globoke trebušne mišice (z rahlim izdihom potisnite popek navzven).
  • Izogibajte se pitju prevelike količine kave in drugih stimulansov.
  • Bodite fizično aktivni (aktivnost pomaga vzdrževati dobro cirkulacijo krvi ter zagotavlja povečan vnos kisika v telo).
  • Priskrbite si veliko količino svežega zraka (odprite okno in se gibajte na svežem zraku).
  • Pijte zadostno količino vode (1 liter na 25 kilogramov telesne teže).

Tu so prazniki, malce več prostega časa, ki je na voljo … izkoristite ga! Naredite nekaj zase in to še danes! Pa brez izgovora!

Avtorica: Maja Dežman Sterle

LITERATURA:
Kendall, Florence Peterson (2010). Muscles: Testing and Function, with Posture and Pain. LWW.
Kisner, Carolyn; Colby, Lynn Allen (2007). Therapeutic Exercise 5th Edition – Foundations and Techniques. Philadelphia: Davis Plus.

Leave a Comment

Your email address will not be published.