7 objemov na dan odžene zdravnika stran

7 objemov na dan odžene zdravnika stran -

Objem ima veliko biološko moč. Z objemom (kot tudi smehom) lahko zdravimo bolezni, osamljenost, depresijo, anksioznost in stres. Raziskave kažejo, da pristen in topel objem, ki pomeni tudi dotik dveh src, pomaga na več načinov.

Objem vzbudi v nas občutek zaupanja, varnosti ter občutek, da nas neko podpira in nam stoji ob strani. Metaanaliza raziskav, narejenih po vsem svetu, je pokazala, da nizka družbena podpora povečuje tveganje za prezgodnjo smrt v enaki meri kot drugi dejavniki tveganja, kot so kajenje in alkoholizem, in celo bolj kot debelost in fizična neaktivnost[1], [2]. Zato ne preseneča, da Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) kot enega glavnih faktorjev smrtnosti navaja prav šibko socialno mrežo[3].

  1. Objem v trenutku sproži izločanje hormona oksitocina, ki zmanjšuje občutek osamljenosti, izolacije in jeze.
  2. Objem, ki traja dlje časa, dvigne v našem organizmu nivo serotonina, ki je odgovoren za dobro počutje in srečo.
  3. Objem krepi imunski sistem. Raziskave kažejo, da občutek povezanosti z drugimi, še posebej s fizičnim dotikom, ščiti pred boleznimi, predvsem tistimi, ki jih povzroča stres[4]. Medosebni konflikti pa so po drugi strani zelo stresni in lahko porušijo naš imunski sistem.
  4. Več kot imamo različnih socialnih povezav, recimo z družino, s prijatelji, sodelavci, sosedi, manj smo dovzetni za virusna obolenja. V nasprotju s tem sta osamljenost in šibka socialna mreža povezani z slabšim imunskim sistemom[5].
  5. Objemanje povečuje samozavest. Od trenutka, ko se rodimo, nam dotiki naše družine sporočajo, da smo ljubljeni. Ta asociacija dotika s samozavestjo ostane zasidrana v našem živčnem sistemu vse življenje.
  6. Objemanje sprošča napetost v našem telesu, s spodbujanjem cirkulacije v mehkih tkivih pa tudi blaži bolečino.
  7. Objemanje vzpostavlja ravnotežje v našem živčevju. Galvanski odziv kože nekoga, ki prejema in daje objem, kaže na spremembo v prevodnosti kože. Spremenjena vlažnost in eklektična energija v koži nakazuje na bolj uravnoteženo stanje parasimpatičnega živčnega sistema.
  8. Objemi so kot smeh ali meditacija. Učijo nas, da smo prisotni v tistem trenutku. Da začutimo svoje telo, se sprostimo in začutimo ljubezen, ki jo dajemo in prejemamo.

Vsak tretji posameznik je kronično osamljen in tako dvakrat bolj izpostavljen nevarnosti, da mu oslabi imunski sistem[6]. Z vedno hitrejšim tempom življenja krajšamo čas, ki ga preživimo z ljudmi, ki so za nas pomembni. Naše kvalitetne socialne vezi so vse manj številne in šibkejše. Vse našteto je lahko razlog za to, da si še danes vzamete čas, se ustavite za trenutek, pogledate okoli sebe in objamete vsaj sedem ljudi, pa naj bo to vaš partner, vaša žena, vaš otrok ali prijatelj. Sedem objemov izloči toliko hormonov, kot ena tableta antidepresiva. Vsaj toliko časa, kot si vzamemo gibanje in zdravo prehrano, bi si morali vzeti tudi za naše odnose.

Avtorica: Katja Škafar

[1]    J. Holt-Lunstad, T. B. Smith, and J. B. Layton, “Social relationships and mortality risk: a meta-analytic review,” PLoS medicine, vol. 7, no. 7, p. e1000316, 2010.
[2]    A. Falk, B. S. Hanson, S.-O. Isacsson, and P.-O. Ostergren, “Job strain and mortality in elderly men: social network, support, and influence as buffers.,” American journal of Public health, vol. 82, no. 8, pp. 1136–1139, 1992.
[3]    “The determinants of health.” World Health Organization <http://www.who.int/hia/evidence/doh/en/>. (Dostop: 6. 3. 2018.)
[4]    S. Cohen, D. Janicki-Deverts, R. B. Turner, and W. J. Doyle, “Does Hugging Provide Stress-Buffering Social Support? A Study of Susceptibility to Upper Respiratory Infection and Illness,” Psychological Science, vol. 26, no. 2, pp. 135–147, 2015.
[5]    W. J. Edmunds, G. F. Medley, and C. J. O’callaghan, “Social ties and susceptibility to the common cold,” JAMA, vol. 278, no. 15, pp. 1231–1231, 1997.
[6]    G. O. Anderson, “Loneliness Among Older Adults: A National Survey of Adults 45+.” AARP Research, Washington, DC, Sep-2010  <https://doi.org/10.26419/res.00064.001>. (Dostop: 6. 3. 2018.)

Leave a Comment

Your email address will not be published.