Ne glede na "aprilsko" vreme nihče ne more zanikati dejstva, da vstopamo v dolge poletne dni, ki jih lahko izkoristimo za marsikatere nam ljube aktivnosti.

Poletje je čas, ko se lahko podamo marsikaterim novim ciljem naproti. V tem primeru ta letni čas dobi precejšnji smisel. Nihče ne pravi, da to ni čas zasluženega počitka. Če smo utrujeni, je to, da si vzamemo ravno počitek za naš cilj, povsem na mestu. Nasprotno pa se smisel pogosto izgublja, če poletje razumemo zgolj kot čas nepremičnega poležavanja, ker poleti pač tako je in septembra bo "jovo na novo". Z drugimi besedami: do dopusta smo delali kot še nikoli, potem pa gremo na morje, ki ga razumemo kot čas stagnacije. V takem primeru je precejšnja verjetnost, da se bomo z dopusta vračali slabe bolje, povratek v realnost pa ne bo lahek.

Današnji čas omejujejo prepričanja o času. Kot otroke, ki sprejemamo vse, kar nam pove avtoriteta, so nas naučili, da je čas omejen, da je čas denar, da je akcija potrebna takoj, da ni časa za čakanje, da je potrebno hitro reagirati, da si moramo organizirati čas, si narediti plane in se jih tudi dosledno držati.Vse to našteto so naučena prepričanja, ki jim verjamemo. To nam povzroča stres, pritisk, ki ga nad sabo (povsem nezavedno) izvajamo sami, v želji, da bi bili v redu. Stres se dodatno povečuje, ko se zgodi, da nam urnik uide iz nadzora, da se nam podira dnevni, tedenski ali mesečni plan, da ne uspemo postoriti vsega, kar smo si zadali. Hitenje se še povečuje, da bi 'ujeli' zamujeno in nadoknadili nekaj, kar je zaradi, običajno nepredvidenih okoliščin, izpadlo iz seznama opravljenih nalog. V tem krogu je potrebno še omeniti, da se stopnja stresa dodatno povečuje s seznamom neodkljukanih opravil.

Večkrat se zdi, da nam čas uhaja iz rok, vse več je strahov, veliko je že poznanih zgodb o izgorelosti, hkrati pa tudi besed o tem, da se moramo aktivirati in spraviti v akcijo.

Kje je torej ta zdrava – razumna meja med aktivnostjo in počitkom? Kako naj v tem razburkanem življenju ujamemo notranji mir?

Našo osebnost tvorijo misli, čustva in dejanja. Zaradi vedno enakih misli ostaja naša prihodnost nespremenjena. Medtem ko negativne misli, ki izvirajo iz preteklih izkušenj, zavirajo naše dobro počutje in našo produktivnost, nove, pozitivno naravnane misli tvorijo novo resničnost!

Se sliši kot lari-fari? Zadeva je v principu povsem enostavna in znanstveno – nevrološko dokazana:

Z vidika nekoga, ki praktično nikoli ni imel problema reči ne nečemu ali nekomu, si je težko predstavljati, zakaj je potrebnih toliko knjig o samopomoči na temo Kako reči ne. Težko si je predstavljati, da imajo ljudje res težave z besedico ne, s tem, da zavrnejo povabila, prošnje, včasih zahteve.

Ko me je prijateljica nekoč opisala kot osebo, ki zna poskrbeti zase, sem zaznala, da me ta opis moti. Ima namreč negativen prizvok. Navajena sem, da ko za nekoga rečemo: „Ta pa že zna poskrbeti zase,“ mu s tem ne laskamo. A obstaja več različnih načinov, kako poskrbeti zase.

Poskrbeti zase na račun drugih je nekaj popolnoma drugega kot poskrbeti najprej zase zato, da lahko potem poskrbiš tudi za druge.

Rahlo egoistična postavka, kajneda? Da in ne … Če se za njo skriva pomanjkanje sočutja, empatije in upoštevanja živih bitij, ki vas obdajajo, seveda je. Če pa izhaja iz dejstva, da je število »izgorelih« ljudi vse večje, pa niti ni.

Ljudje smo družbena bitja, ki ne moremo delovati v družbi brez pravil, saj bi to pomenilo kaos, na drugi strani pa ne moremo mimo dejstva, da smo samo ljudje, nenehno prilagajanje družbenim pravilom ali celo (večkrat nezavedno) podrejanje družbenim pričakovanjem pa nas zato utrudi.

O čem torej govorimo tokrat?

Pa si za začetek natočite kozarec vode. Spijte ga do polovice in občutite blagodejnost telesne hidracije. Zazrite se vanj. Je kozarec napol poln ali napol prazen?