Poletje se bliža! Ste pripravljeni na to? Imate vse potrebno za na plažo? Ste si že kupili nove kopalke? In še pomembneje: ste se pripravljeni obleči vanje in razkazati svetu?

Tika-taka, vsak dan manj je priložnost manj za vašo dieto in stopnička nižje po poti do »popolnosti«. Nič, čas je za radikalno potezo: na vrsti je hitra dieta!

Marsikdo razmišlja v takem okviru in pozablja na to, kakšen namen ima dopust, odhod na morje ali potovanje, zaradi česa je v resnici to pomembno. Marsikdo pozabi na čar užitka v trenutku, na sproščenost, spontanost in počitek v prijetni družbi. Na uganjanje norčij in raziskovanje novih stvari, odkrivanje novih doživetij.

Tokrat bo naš blog malce drugače obarvan. Vsi ljubitelji hišnih ljubljenčkov bodo verjetno vedeli, o čem pišem.

Hišni ljubljenčki … hmmm. So res samo ljubljenčki ali pa so kar pravi družinski člani, ki so vredni vsakega našega truda tudi takrat, ko je težko?

Našo Gino smo dobili, ko je bila stara 8 tednov. Bila je majhen kuža in na začetku … Z Matjažem sva sprva mislila, da nama bo pobruhala avto, ko je na široko odprla usta in zazehala od utrujenosti, kot se za dojenčka ob večernih urah spodobi. Kar nekaj dni sem popolnoma izgubljala živce ob vsem lulanju, ki je vedno znova preplavilo stanovanje. Ko smo se vsi trije odpravili na sprehod, včasih ni hotela hoditi. Z Matjažem sva se spraševala, ali naju izsiljuje, potem pa sva ugotovila, da je preprosto utrujena! Meni pa se je v prvem tednu zgodilo celo to, da sem pozabila nanjo, ko sem se zaklepetala s sosedi.

Kakorkoli … prvič sem se zavedala, koliko mi pomeni, ko ji je morala veterinarka šivati ustnico zaradi ugriza drugega, večjega psa. Veterinarka je rekla, da glede na starost obstaja realna možnost, da pod narkozo za vedno zaspi. Takrat sem prvič zaznala tisti občutek, ko se ti dobesedno para srce in si čisto nemočen. Ampak … konec dober – vse dobro!

Kmalu so ji po nogah pognale pisane dlake, nama pa je postajalo vse bolj jasno, da najino življenje skupaj z njo dobiva na tisoče barv in še zdaleč ni črno-belo, kot bi se komu zdelo. Naša Gina je iz dneva v dan pridno rastla. Ugotovila sva, da to ne bo majhen kuža, kot sva pričakovala in upala glede na velikost takratnega najemniškega stanovanja.

Prišel je čas učenja in branja skoraj vsega o psih … tako kot se za vsakega starša spodobi. Neprecenljiva izkušnja pri 19 letih – ljubezni in sreče na eni strani ter strahu in odgovornosti na drugi. Naša majhna družinica je bila vse bolj povezana, spomini so postajali vse lepši! Nikoli ne bom pozabila njenih plahutajočih ušes, ko je na poti na morje zrla v daljavo skozi odprto okno starega Roverja.

Mesec maj zaenkrat ni ravno tisto, kar smo pričakovali. Marsikdo bi se nastavil soncu, pa se je primoran senčiti pod oblaki, pa tudi jakne smo spet potegnili ven iz omar. Jasno vreme je pomembno, saj vnaša veselje v naše življenje, nas motivira za gibanje, sprostitev in druženje na svežem zraku. Vse to bistveno vpliva na naše zdravje. Sonce pa je pomembo tudi, ker sproža nastajanje vitamina D v naši koži.

Pa se sploh zavedamo, zakaj je pomemben vitamin D?

Vitamin D je vitamin, ki je topen v maščobi. Njegova prisotnost vpliva na skoraj vse organe, tkiva in kemične procese. Vitamin D igra pomembno vlogo pri razvoju kosti in delovanju imunskega sistema, prav tako pa vpliva na normalno delovanje mišičnih in živčnih celic, posledično pa tudi na razpoloženje posameznika.

»Stara šola« naših prednikov je znala povedati, da človek lahko vitamin D dobi s pomočjo sonca.

Zakaj?

Vitamin D nastaja v koži pod vplivom sončnih žarkov. Dnevnim potrebam po tem vitaminu v času od marca do oktobra lahko načeloma zadostimo, če takrat soncu za 15 minut izpostavimo roke in obraz med enajsto in četrto uro (koža pri tem ne sme biti zaščitena s sončno kremo; poleti se seveda izogibamo najhujšemu soncu).

In res je. V zimskih mesecih naj bi kar 95 % ljudem primanjkovalo vitamina D.

Vas zanima, zakaj je to problematično?

Osemurni delavnik ali več, družinsko in družbeno življenje, skrb za svojo »štalco«, popolno postavo …

Včasih je treba »ustaviti konje«!

Koncept »super človeka«, ki zmore vse in ima vse pod kontrolo, nam je zlezel pod kožo. In to do tolike mere, da nam povzroča občutke ugodja.

V čem je problem?

Problem je v tem, da nismo več navajeni počivati. Tudi ko imamo malce prostega časa, se podajamo v akcijo, če dela ni, si ga pogosto naredimo samo zato, da imamo v sebi »mir«, ki nam ga daje občutek produktivnosti.

Seveda je vse kulturno, sistemsko pogojeno. Zdi se nam normalno, samoumevno iz dneva v dan tekmovati sam s seboj, se nadgrajevati v svoji »efektivnosti« …

Obstaja kar nekaj znanstvenih predpostavk, da zaradi tendenc sodobne družbe ljudje ne razmišljamo več s celo glavo. Namreč družbene okoliščine nas silijo, da uporabljamo del možganov, ki je analitičen, racionalen in logičen, kar pelje v pretirano kritično mišljenje, celo v aroganco. Ob tem namreč zanemarjamo čutne vtise v danem trenutku, pozabljamo na drobne stvari, ki osrečujejo, zanemarjamo brezmejnost idej in domišljijo.

Rutina, rutina, rutina; izčrpanost. Pozabljena igrivost, svoboda; zanemarjen užitek v trenutku; pozabljeno veselje v majhnih stvareh. Ljudje se večkrat pozabimo igrati. Ali pa si tega ne dopustimo, ker se nam ne zdi primerno. Ravno igra pa je tista, ki nam v varnem okolju daje največjo sposobnost neobveznega učenja; igra odpira um, spodbuja ustvarjalnost. Vsaka ustvarjalnost pa vpliva na hormonsko ravnovesje, nas pomirja.

V vsej človeški zgodovini so bili kreativni ljudje označeni kot čudaki, vendar vselej v nekem pozitivnem smislu. Pojem kreativnega genija je opredelil psiholog Frank Barron, ki ga je definiral kot nekoga, ki se nahaja med divjim in kultiviranim, uničevalnim in produktivnim, norim in normalnim …, kot nekoga, ki preči dvojnost vsakdanjega življenja, kot nekoga, ki vidi svet v različnih barvah in pestrosti.

Kreativnost je torej sinteza normalnega in neobičajnega, je povsem urejen spoj naslednjih elementov: kaosa, introspekcije (obrata k čustvom) ter tolerance. Z drugimi besedami: kreativnost pomeni delanje novih povezav, predrugačenje sveta, generiranje rešitev.

Kreativnost se napak povezuje samo z umetnostjo. Je bistvenega pomena za naše duševno in s tem tudi za fizično zdravje, zato si zasluži svoj čas in prostor v našem življenju.